ACTUEEL

Kankerpatiënten onvoldoende doorverwezen

Kankerpatiënten worden door oncologen te weinig doorverwezen naar gespecialiseerde ziekenhuizen. Jaarlijks krijgen 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen in de lever geen doorverwijzing voor een operatie. Dit constateert de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Verbeterd

De NFK ziet dat de afgelopen jaren de operaties voor het verwijderen van leveruitzaaiingen sterk zijn verbeterd. Het aantal doorverwijzingen van kankerpatiënten blijft hierbij achter. Dit geldt met name voor darmkankerpatiënten die uitzaaiingen hebben in de lever. Recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie leveren alarmerende aantallen: jaarlijks krijgen 700 tot 900 mensen met uitzaaiingen in de lever van dikke darmkanker geen doorverwijzing om deze operatief te laten verwijderen.

Gevolgen

Als kankerpatiënten geen doorverwijzing krijgen, heeft dat volgens de NFK verstrekkende gevolgen. Deze patiënten moeten langer chemotherapie volgen- met alle bijwerkingen die daarbij horen – of ze leven minder lang.  NFK pleit daarom voor concrete stappen. Artsen moeten patiënten voor wie (lever)chirurgie relevant is, doorsturen. Bovendien moeten ze hun patiënten altijd informeren over alle relevante behandelmogelijkheden, ook die in andere ziekenhuizen. Daarnaast wil de NFK onderzoek naar de oorzaken voor het lage aantal verwijzingen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top