ACTUEEL

Niet openbaren prestaties is ‘onrechtvaardig’

Cijfers over medische prestaties moeten zo snel mogelijk openbaar worden. Dat stelt voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst in het aprilnummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht.

Slecht presteren

Els Borst nam kortgeleden afscheid als voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). In Uniek spreekt ze onder meer over het vergelijken van ziekenhuizen. Ze noemt het onrechtvaardig dat patiënten naar ziekenhuizen gaan waarvan bekend is dat ze voor hun aandoening slecht presteren.

Snel 

Ondanks haar pleidooi voor openbaarheid wil Borst de vergelijkingsmethodiek aan artsen overlaten. “Zij kunnen afspraken maken over wat goede uitkomsten zijn en daarin alle complicerende factoren meenemen. En vaak gebeurt het ook op deze manier, maar die gegevens zijn niet openbaar. Dat blijft onrechtvaardig. Vooral voor die patiënten die naar een ziekenhuis gaan, waarvan het bekend is dat dit wat betreft hun aandoening slecht presteert. Daarom moeten die cijfers toch naar buiten, wat mij betreft zo snel mogelijk.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

6 april 2011

Uit mijn hart gegrepen! Waarom zijn de overige patiëntenorganisaties niet prominent aanwezig in deze discussie? Overigens geloof ik dat de slecht presterende zorgaanbieders snel beter zouden gaan presteren wanneer hun prestatie openbaar wordt.

Wessels

6 april 2011

Wel jammer dat toen Els Borst minister was ze zelf het openbaar maken van informatie tegenhield. Zo mochten onderzoekers van PREZIES wel vertellen dat er enorme verschillen waren in wondinfecties - tot wel 20% - maar blokkeerde minister Borst tot bij de rechter openbaring van de namen van de ziekenhuizen. Maar ja ex-minister Bos is opeens tegen budgetbeperkingen, die hij als minister van financiën prima vond. Als ze de macht niet meer hebben weten de ex-minister opeens wat zou moeten. Toch jammer. En best goedkoop.

Top