ACTUEEL

Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft van Europese collega's bijval gekregen voor haar voorstel om in Europa werk te maken van een openbare zwarte lijst voor artsen die hun werk slecht doen. Voor medische prutsers moet geen ruimte zijn, meent Schippers.

Bevoegdheid controleren

De bewindsvrouw vindt het belangrijk dat mensen zelf kunnen nagaan of hun behandelaar bevoegd is, nu verpleegkundigen en artsen steeds vaker in een ander land gaan werken. In Nederland staan geschorste zorgverleners op een zwarte lijst, waarop ook boetes of berispingen vermeld gaan worden. Bijvoorbeeld Duitsland heeft niet zo'n lijst.

Ophef

Eerder was er ophef over een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland ging werken, nadat hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, vond in Duitsland werk.

Informatie-uitwisseling

Schippers benadrukte onlangs in de Tweede Kamer dat ze goede informatie-uitwisseling belangrijk vindt. Ze beloofde dat ze de door de Kamer gewenste Europese zwarte lijst opnieuw zou aankaarten bij haar collega's. Tot nu toe waren andere landen niet enthousiast. Tijdens de vergadering in Boedapest maandag en dinsdag lieten Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Ierland en Bulgarije blijken dat ook zij willen dat burgers meer inzicht krijgen in het functioneren van zorgverleners.

Taboe

Na de positief verlopen gesprekken dinsdag constateert Schippers dat het taboe in Europa van het onderwerp af is. “We hebben natuurlijk nog een weg te gaan, maar de urgentie om elkaar te informeren over incompetente zorgverleners wordt breder gedeeld. Welke vorm het krijgt, wordt de komende tijd uitgewerkt. Voor medische prutsers moet in heel Europa geen ruimte zijn.” (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

6 april 2011

Minister Schippers, schaam U!
Het gebruik van de term "medische prutsers" voor artsen die door vermijdbare fouten de levens van onschuldige patienten verwoesten, is denigrerend en respectloos naar de slachtoffers.
Het betreft disfunctionerende falende hoogopgeleide medische professionals.
Benoem deze reëel naar hun daadwerkelijke status:
falende artsen, die door het zwijgen van hun collega-artsen jarenlang vermijdbare fouten maken waardoor vele patienten onnodig invailde worden of zelfs hun leven verliezen, zie verder www.sin-nl.org

Jaap van den Heuvel

6 april 2011

Kan er ook zo'n lijst voor falende politici komen.

Top