ACTUEEL

Tele-IC geeft kleine ziekenhuizen lucht

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam en MC Zuiderzee in Lelystad starten als eersten in Europa met intensive care op afstand. De tele-IC wil een waarborg zijn voor de kwaliteit van kleine intensive care units.

Kwaliteit

Binnen het kader van de tele-IC neemt een intensivist van het OLVG met digitale hulpmiddelen op afstand de behandeling over van de patiënten op de Intensive Care (IC) van MC Zuiderzee.  Het gaat hierbij met name om de avonds, nacht en het weekend. MC Zuiderzee in Lelystad is vooralsnog het eerste ziekenhuis dat gebruik maakt van de tele-IC van het OLVG. Het OLVG denkt met de tele-IC echter ook elders de kwaliteit van de intensieve zorg de klok rond te kunnen waarborgen.

Succesvol

In de Verenigde Staten wordt tele-IC al jaren succesvol toegepast, stelt het OLVG in een persbericht, met uitstekende resultaten op het gebied van welzijn van de patiënt en efficiency. Onderzoek in de VS wijst uit dat door het gebruik van tele-IC de opnameduur omlaag kan, de uitkomsten van de behandeling verbeteren en de kosten verminderen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 april 2011

Gaat die arts assistent of fellow in het OLVG ook om 03.00uur 's nachts die patient komen oplijnen en intuberen?
Of gaat hij de opdracht geven aan een anesthesioloog die al dertig jaar in het vak zit om die patient te intuberen?
Dit is echt niet de oplossing voor kleine IC's. Als ze niet voldoende personeel hebben, moet je ze gewoon sluiten en je ziekenhuis downsizen. De patient krijgt anders niet de kwaliteit waar hij recht op heeft maar tweederangs IC zorg.

Top