ACTUEEL

Europa voert strijd tegen nepmedicijnen op

De strijd tegen nepmedicijnen in Europa moet opgevoerd worden. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa, die hiertoe een ontwerpverdrag voorbereidt voor de 47 aangesloten landen.

Zo’n verdrag moet ervoor zorgen dat het overal strafbaar wordt om nepgeneesmiddelen te maken en te verhandelen. Ook het maken van bijsluiters en reclame voor deze artikelen moet uitdrukkelijk strafbaar worden gesteld. Momenteel blijkt een op de tien medicijnen in wereld namaak. “Een enorm risico voor de gezondheid”, zegt directeur mensenrechten en juridische zaken Jan Kleijssen van de Raad van Europa in Straatsburg.

Internet is de voornaamste oorzaak van de toename van nepmedicijnen. “Het is vaak moeilijk vast te stellen of het op de sites om echte medicijnen of om nepproducten gaat.”

Nog niet alle Europese landen hebben de handel in nepmedicijnen expliciet strafbaar gesteld. Rechters moeten het fenomeen daarom soms via andere regels proberen aan te pakken. Directeur Kleijssen verwacht dat het ontwerpverdrag dit jaar afgerond kan worden. Daarna gaat de tekst naar de Tweede Kamer en de andere parlementen van de aangesloten Europese landen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top