ACTUEEL

Gemeenten krijgen namen gedupeerden AWBZ

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) gaat gemeenten de namen verstrekken van personen die sinds begin dit jaar geen beroep meer kunnen doen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). In ruil hiervoor leveren de gemeenten gegevens van chronisch zieken aan het ministerie. Dat maakte de Rotterdamse wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) maandag bekend.

Tussen wal en schip

Kriens had op de namenlijst aangedrongen omdat veel hulpbehoevenden tussen wal en schip dreigen te raken. De gemeente kan deze mensen niet helpen zolang niet duidelijk is wie met de wetswijziging te maken heeft. Bussemaker zag tot nog toe af van het verstrekken van de gegevens vanwege de privacywetgeving. Kriens stelde zich op het standpunt dat Bussemaker dan maar toestemming moest vragen aan hulpbehoevenden.

Bezuinigingen

De wetswijziging is ingegeven door bezuinigingen. De AWBZ is daardoor alleen nog geldig voor mensen die zich echt niet zelf kunnen redden. Zo krijgen dementerende ouderen uit de AWBZ niet langer een vergoeding voor de boodschappendienst.

Hulp bij verlies AWBZ

Rotterdam ontvangt circa zevenduizend adresgegevens. De wethouder schat dat circa tweeduizend mensen in Rotterdam hun volledige aanspraak op de AWBZ verliezen. Bij vijfduizend mensen betreft het hun gedeeltelijke aanspraak. Kriens nodigt hen binnen twee weken uit om in een gesprek te kijken hoe de gemeente hen kan helpen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top