ACTUEEL

China gaat illegale transplantaties aanpakken

De Chinese autoriteiten gaan harder optreden tegen medische faciliteiten die illegale orgaantransplantaties uitvoeren. Ziekenhuizen kunnen forse boetes verwachten als zij zonder licentie organen transplanteren. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

Artsbevoegdheid

Artsen die illegaal organen transplanteren kunnen hun bevoegdheid verliezen. Mensen die moeten toezien op het eerlijk verdelen van organen, kunnen voor de rechter worden gebracht als ze de fout ingaan. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van “harde straffen” en “zero tolerance”.

Regels en wet

China heeft pas sinds 2007 regels omtrent orgaantransplantaties. Sinds die tijd mogen mensen en organisaties niet zomaar meer handelen in organen. In februari is een wet aangenomen die het mogelijk maakt mensen te vervolgen voor moord, als ze anderen dwingen organen af te staan.

Maatregelen

Mensenrechtorganisaties stellen dat in China organen van ter dood veroordeelde criminelen worden verkocht aan buitenlanders. Ook zouden mensen 'op bestelling' zijn gedood om aan de vraag naar organen te kunnen voldoen. Een paar jaar geleden heeft Peking besloten om niet langer toe te staan dat toeristen orgaantransplantaties ondergaan in China.

Jaarlijks worden in China ongeveer tienduizend transplantaties legaal uitgevoerd, terwijl 1,5 miljoen Chinezen een orgaan nodig hebben. Een systeem om al die transplantaties te monitoren is in ontwikkeling. Veel mensen willen om cultureel-religieuze redenen hun organen niet afstaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top