ACTUEEL

ZZP’ers krijgen nog geen formele positie in zorg

Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten ZZP’s de aankomende anderhalf jaar geen formele positie binnen de gezondheidszorg te geven.

Nieuwe wet

Volgens VWS kunnen zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden pas onder de nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg (WCZ) een formele positie krijgen. Deze wet zal op zijn vroegst op 1 januari 2013 doorgang vinden, zo is de verwachting.

Fiscale risico's

Onder een positie binnen de huidige regelgeving vanuit VWS lopen ZZP’ers grote fiscale risico's. De fiscus gaat ervan uit dat bij AWBZ-zorg in natura per definitie sprake is van een hiërarchische aansturing en dus een verkapt dienstverband. ZZP’ers lopen dus het risico dat ze niet als ondernemer worden aangemerkt en grote bedragen aan heffingen moeten terugbetalen.

Teleurgesteld

Vidroh van de Wetering van belangenorganisatie De Zorgprofessional reageert teleurgesteld. “Dit is de zoveelste domper. Anderhalve maand geleden vroeg het ministerie ons nog om na denken over een werkbare constructie. Dat hebben we gedaan, samen met de betreffende beroepsorganisaties. Nu vinden ze het uiteindelijk toch te complex om snel wetswijziging handen en voeten te geven. Ze verwachten bovendien te veel protest van grote koepelorganisaties." 

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 april 2011

De laatste zin, daar gaat hem om.

Anoniem

19 april 2011

ActiZ rules!

Tibbe

20 april 2011

Zou het niet zo kunnen zijn dat gezien de krapte op de arb.markt en de huidige lage beloning van verpleegkundigen dat de volprezen 'marktwerking' maar niet van toepassing moet zijn op verpleegkundigen die zzp-er willen worden? Wie zou hier de grootste vinger in de pap hebben? Zorgverzekeraars Nederland? M.i. is hier sprake van onderlinge afspraken (kartelvorming) die indruisen tegen het gelijkheidsbeginsel. Waarom bij deze beroepsgroep met 2 maten meten: wiens belang weegt hier zwaarder? Ook verpleegkundigen zijn BIG geregistreerd en professionals. Fysiotherapeuten, dietisten, logopedisten etc. kunnen wel ZZP-er in de zorg worden?

van Weerd

20 april 2011

Dit Skipr artikel geeft foute informatie!! De fiscus gaat er helemaal niet van uit dat in de AWBZ er dús een dienstverband is bij werken bij een instelling of via een bemiddelingsburo. Dit is(was) een VWS standpunt van een sjoemelende Klink. VWS had/heeft niets over de fiscaliteit te zeggen. Beoogde wijziging zet ZZP'r zelfs op achterstand, dus de situatie is nu zoals altijd ZZP'r+VAR=ZZP'r, overal ook in de AWBZ. Een wijziging is zelfs ongewenst. Klink/VWS handelen in dienst van oud regulier en willen Bemiddelingsbureau's killen, dát is de agenda. ZZP'rs : vecht voor behoud van de duidelijkheid van nú, niet voor de misleiding van straks.

Pol

22 april 2011

Het venijn zit inderdaad in de laatste zin. Het is tegen de belangen van de grote zorgverleners. Als iemand ook zelfstandig zorg kan verlenen, zal het voor instellingen moeilijker worden om werknemers te vinden. Maar de ervaringen die ik heb met zorginstellingen kan ik mij heel goed voorstellen dat mensen liever als zelfstandige zorg verlenen, dan toetreden tot een van deze geldverdienmachines.

Top