ACTUEEL

Ombudsman: betaal pensionado's Zvw terug

Ombudsman: betaal pensionado's Zvw terug

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vraagt de ministers van Financiën en VWS en het College van zorgverzekeringen (CVZ) om ongeveer 13.500 Nederlanders in het buitenland hun bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (Zvw) terug te geven. Het gaat om mensen die van een uitkering leven en ten onrechte in de jaren 2006-2009 deze bijdrage hebben betaald. De meesten zijn zogeheten pensionado's.

Ten onrechte bij belastingdienst

Brenninkmeijer heeft dat woensdag laten weten. Het gaat in totaal om 6.075.000 euro, gemiddeld 450 euro per persoon. De Belastingdienst heeft de bijdragen Zvw ten onrechte ontvangen en zegt geen kans te zien het geld zelf terug te geven. De Nationale ombudsman vindt de “passieve opstelling van de overheid niet behoorlijk”.

13.500 gedupeerden

De 13.500 personen zijn ten onrechte als Zvw-binnenland aangemerkt. Daardoor droeg de inhoudende instantie, zoals SVB, pensioenfonds of UWV, de bijdrage af aan de Belastingdienst. Het CVZ had het geld moeten krijgen. Omdat dat niet gebeurde, ontving die instantie te weinig en moesten velen bijbetalen. De meeste mensen weten niet dat ze de bijdrage kunnen terugvragen bij de Belastingdienst.

Problemen

De problemen zijn ontstaan doordat het CVZ in 2006 grote problemen had met tijdige toezending en verwerking van de aanmeldingsformulieren. "Ik vind het niet gepast dat het ministerie de pensionado's verwijt dat zij hun emigratie te laat aan het CVZ hebben doorgegeven" De overheid heeft het probleem veroorzaakt en moet ervoor zorgen dat de Nederlanders in het buitenland hun geld terugkrijgen. Brenninkmeijer verwijt de overheid dat die het geld niet uit zichzelf terugstort.

Het ministerie erkent dat het probleem structureel is. Daarom gaat het onderzoeken of het mogelijk is om de bijdrage vanaf het belastingjaar 2010 vanzelf terug te geven. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top