ACTUEEL

Chirurgen moeten beter trainen voor kijkoperaties

Chirurgen moeten meer en beter trainen, voordat zij kijkoperaties uitvoeren op levende patiënten. Zij zouden een landelijk vastgesteld einddoel moeten halen, voordat ze op mensen losgelaten worden.

Kijkoperaties

Dit zegt onderzoeker en arts Sanne Botden, die woensdag aan de Technische Universiteit (TU) Delft promoveert op een onderzoek naar de trainingsmethodes voor kijkoperaties.

Verbeteringen

In 2007 concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat veel chirurgen de risico's en complicaties van kijkoperaties onderschatten. Botden heeft ontdekt dat er sindsdien heel wat is verbeterd, maar dat er ook nog veel verbeteringen mogelijk zijn. (ANP)

Handvaardigheid

Volgens Botden maken chirurgen bij laparoscopieën nog relatief veel fouten. Dat komt omdat de kijkoperatie een heel andere handvaardigheid vereist dan het overige snijwerk. De meeste fouten zijn volgens haar te wijten aan gebrek aan juiste training. Botden, zelf arts in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, pleit dan ook voor landelijk georganiseerde trainingscentra.

Trainingssimulator

De promovenda heeft in haar onderzoek een nieuwe trainingssimulator ontwikkeld. Dat apparaat werkt met echt weefsel, hechtmateriaal en instrumenten en voelt dus aan als 'echt'. Bovendien vertelt de machine tijdens en na de oefening wat er goed en fout is gedaan. Achttien onervaren deelnemers konden met de simulator van Botden na acht keer oefenen een goede chirurgische knoop maken in een beperkt gebied, wat met andere simulatoren tot nu toe niet lukte.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top