Finance

Gemeenten krijgen 130 mln voor thuiszorg

Gemeenten krijgen extra geld voor mensen die door bezuinigingen op de AWBZ-hulp bij de gemeentelijke zorgverlening moeten aankloppen. Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft woensdag met de gemeenten afgesproken dat ze daar bijna 130 miljoen euro voor krijgen, zei ze woensdagavond in de Tweede Kamer.

AWBZ-klanten

De staatssecretaris wil dat alleen mensen die echt niet zonder kunnen, nog in aanmerking komen voor begeleiding die wordt betaald uit de volksverzekering AWBZ. Een deel van de AWBZ-klanten die hun zorg in rook zien opgaan, kan bij de gemeente terecht voor huishoudelijke hulp. Om de gemeenten daar niet de dupe van te laten worden, krijgen ze er geld bij.

Extra

Ook komt er voor de gemeenten volgend jaar nog 130 miljoen extra bij omdat de huishoudelijke hulp duurder wordt. Tot nu toe werden daar steeds vaker de goedkope alafhulpen, een soort freelancers, voor ingehuurd. De Kamer besprak woensdag met Bussemaker een wetswijziging die dit moet indammen. Veel mensen die thuiszorg nodig hebben, zitten niet te wachten op de alfahulpen omdat ze dan formeel werkgever worden.

Meer geld kwijt

Dit betekent wel dat de gemeenten straks meer geld kwijt zullen zijn aan de huishoudelijke hulp. De Kamer bleek zich hier zorgen over te maken, waarop de staatssecretaris kon melden dat ze daar met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) net afspraken over had gemaakt. Door de lage prijzen die de gemeenten tot dusverre wisten te bedingen bij de aanbieders van thuiszorg, hielden ze van het budget dat ze daarvoor krijgen vorig jaar bijna 260 miljoen euro over. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top