ACTUEEL

GGD ziet hiv-explosie in Amsterdam

Het aantal mensen in Amsterdam dat geïnfecteerd is met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) als hiv, chlamydia, syfilis en hepatitis C is in het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dit publiceerde de GGD Amsterdam vandaag. De gezondheidsdienst vindt de voortdurende stijging zorgelijk en vreest een piek zoals die van de jaren tachtig.

Meer aandacht voor soa-preventie

De GGD Amsterdam heeft 178 nieuwe hiv-diagnosen geregistreerd in 2008. Dit is hoger dan ooit en bijna de helft van de landelijke registraties. Het aantal gevallen van chlamydia is sterk gestegen onder jongeren jonger dan twintig jaar. Bij homoseksuele mannen zijn vooral het aantal registraties van syfilis en hepatitis C gestegen. Hiertegenover staat dat de GGD meer mensen dan ooit testte. Ondanks dit gegeven heeft hoofd infectieziekten van de GGD Han Fennema het gevoel dat de GGD achter te feiten aanloopt. ‘Soa-preventie is weer hard nodig’, aldus Fennema.

Trend in aantal soa-diagnosen

Fennema ziet een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal mensen met een soa in de afgenomen angst voor aids. Hij constateert hier een zorgwekkende trend: ‘De afname van het aantal soa's in de loop van de jaren tachtig liftte mee op de angst voor hiv. Dat virus is nu veel beter te behandelen, waardoor het risicogedrag weer toeneemt’.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top