ACTUEEL

‘Zeeuwse ziekenhuizen onder curatele’

Het NMa-besluit over de Zeeuwse ziekenhuizen komt neer op een onder curatele stelling. Dat stelt de NVZ vereniging van ziekenhuizen.De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaf eind maart toestemming voor een fusie tussen Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen en de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes en Zierikzee. De NMa onderkent dat de fusie nodig is om de kwaliteit van de basiszorg  in Midden-Zeeland te waarborgen. De NMa concludeert in het fusiebesluit dat het gefuseerde ziekenhuis in de regio een bijna monopoliepositie krijgt. Om te voorkomen dat het ziekenhuis daarmee de prijzen naar believen kan bepalen eist de NMa een prijsplafond voor medische diensten in het vrij onderhandelbare B-segment. Daarnaast moet het ziekenhuis de toetreding van mogelijke nieuwe aanbieders van medisch specialistische zorg in de regio faciliteren.

Verstrekkend

"Buitengewoon verstrekkend”, vindt de NVZ:  “ De toezichthouders rekken hun wettelijke bevoegdheden bijzonder ver op. De voorwaarden die de NMa stelt, betekenen in feite dat de ziekenhuizen onder curatele zijn gesteld.”
Volgens de NVZ legt het fusiebesluit ook een bom onder de liberalisering van de prijzen. “Het is zeer de vraag of dit niet de opmaat is voor een prijsbeheersinginstrument voor het B-segment van alle ziekenhuizen”, stelt de NVZ. De branchevereniging voor de ziekenhuizen beraadt zich op juridisch verweer tegen het NMa-besluit.

Zorg om bereikbaarheid

Minister Klink (CDA, Volksgezondheid) liet eerder deze week weten dat hij zich goed kan vinden in het NMa-besluit en zal dan ook geen stokje voor de fusie steken. Wel maakt hij zich zorgen over de vraag of alle inwoners van Midden-Zeeland binnen drie kwartier in het ziekenhuis kunnen zijn. Op verzoek van een grote Kamermeerderheid onderzoekt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of de bereikbaarheid van de zorg in het fusieziekenhuis is gewaarborgd. De Kamer heeft er bij de minister op aangedrongen dat het RIVM-onderzoek binnen twee maanden klaar moet zijn.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top