ACTUEEL

‘Raad van toezicht Orbis moet opstappen’

Minister Klink van Volksgezondheid vindt dat de raad van toezicht van Orbis Medisch Centrum de eer aan zichzelf moet houden. Klink wordt hierin gesteund door een ruime Kamermeerderheid.De minister deed zijn uitspraken donderdag in een spoeddebat dat was aangevraagd door SP-Kamerlid Henk van Gerven. Door ambitieuze nieuwbouw verkeert Orbis in grote financiële problemen en staan honderden banen op de tocht.

Zware kritiek

In het debat uitten SP, CDA, PvdA, PVV, GroenLinks en SGP zware kritiek op zowel de vertrokken bestuurders Ludo  Jansen en Guus Broos als op de toezichthouders. Ook minister Ab Klink van Volksgezondheid toonde zich erg kritisch. Volgens de minister zijn de betreffende bestuurders, daarin niet gecorrigeerd door de raad van toezicht, qua financiering buitengewoon ver over de schreef gegaan.  De opvatting van de politiek heeft geen directe consequenties. Formeel gaat de minister niet over het al dan niet opstappen van bestuurders en toezichthouders.

Exorbitante beloning

Klink onderschreef de opvatting van SP-Kamerlid Van Gerven dat de beloning voor interim-manager Maarten van der Vorst, de nieuwe financiële topman van Orbis, exorbitant is. Van der Vorst krijgt 1100 euro per dagdeel en staat voor 200 werkdagen op de loonlijst  . De minister zei situaties als bij Orbis met dit soort beloningen te willen voorkomen. Klink werkt aan voorstellen die ervoor moeten zorgen dat de bestuursstructuur in de zorgsector verbetert. Zijn voorstellen komen deze of volgende maand naar de Kamer.  De minister noch de Kamer vindt rechtstreeks ingrijpen bij Orbis opportuun.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top