ACTUEEL

CZ sluit tien ziekenhuizen uit van blaasoperaties

CZ sluit tien ziekenhuizen uit van blaasoperaties

Zorgverzekeraar CZ sluit vanaf 2012 met tien ziekenhuizen geen contracten meer af voor een blaasverwijderingsoperatie. Reden is dat deze ziekenhuizen volgens CZ achterblijven bij de normen die de zorgverzekeraar hanteert.

CZ-lijst

Op de lijst van onvoldoende scorende ziekenhuizen staan het Wilhelminaziekenhuis in Assen, Ziekenhuis NijSmellinghe in Drachten, Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, Orbis Medisch Centrum in Sittard, Ziekenhuis Bernhoven in Oss, Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, West Fries Gasthuis in Hoorn, Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp, Kennemer Gasthuis in Haarlem en Saxenburgh Groep in Hardenberg.

Kwaliteitscriteria

Volgens CZ is er een direct verband tussen het aantal operaties dat een ziekenhuis uitvoert en het aantal mensen dat aan deze operatie sterft. “Net als bij borstkankerzorg is ook bij blaasverwijdering de volumenorm weer een van de kwaliteitscriteria, omdat er een sterk verband is tussen hoe vaak de operatie wordt gedaan en de kwaliteit”, aldus de verzekeraar in een toelichting. Alle ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren, krijgen geen nieuw contract van de verzekeraar.

Borstkankerzorg

In oktober vorig jaar publiceerde CZ al een lijst met ziekenhuizen wie geen zaken meer werden gedaan op het gebied van borstkankerzorg. Daarover ontstond toen veel commotie.

In het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam wordt volgens de verzekeraar de beste zorg geleverd.

Norm

CZ baseert het kwaliteitsoordeel op literatuuronderzoek en gesprekken met de Nederlandse Vereniging van Urologie (NVU) en patiëntenorganisaties (Vereniging Waterloop, NFK, NCZ en Zorgbelang).  (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

31 mei 2011

Wat een fantastisch initiatief van CZ. Zij is weer de eerste die openbaar het lef toont om consequenties te verbinden aan het niet nastreven van kwaliteitsnormen die overigens al eerder waren gesteld door de urologische specialistengroepen.
Dit doen zij deze keer op een beter onderbouwde manier dan in het vorig dossier.
Ziekenhuisbestuurder in Nederland:
Komt het volgende bericht van jullie? Degene die proactief als eerste DOT, ICD 10, EPD en kwaliteit kan koppelen aan visie en bedrijfsvoering brengt zijn risico's in kaart en kan echte keuzes maken. Dit ten gunste van de patiënt die centraal komt te staan, de specialist die echt kan excelleeren en het zienhuis dat toekomstbestendig wordt en overleeft. CZ verdient hier alle lof!
Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

1 juni 2011

Inderdaad compliment voor CZ om na de lijst van slecht presterende ziekenhuizen op het gebied van borstkankeroperaties, nu een lijst van slecht presterende ziekenhuizen op het gebied van blaaskanker zorg te publiceren.
Ethisch, professioneel en juridisch horen zorgverleners in en buiten ziekenhuizen kwalitatief verantwoorde zorg te leveren, conform oa de WGBO en BIG.
Ethisch, professioneel en juridisch horen zorgverzekeraars in te staan voor het inkopen van kwalitatief verantwoorde zorg voor hun verzekerden conform oa de Zorgverzekeringswet.
Tot nu toe werden declaraties van zorgverleners en ziekenhuizen klakkeloos betaald door de zorgverzekeraars, met oa relaties van artsen, of artsen zelf in hun besturen. Pure vriendjespolitiek ten koste van weerloze patienten, zorgverzekerden.
Beloning per resultaat hoort het uitgangspunt te zijn.

Power to the Patient

3 juni 2011

Ja CZ complimenten

Het is opvallend dat er na de eerste goede aktie van CZ vorig jaar er nu GEEN aanvallen zijn van de ZKH in kwestie , CZ heeft het dus bij het rechte eind dit zijn slechte ziekenhuizen ( op dit punt)

Ziekenhuizen meet wat je weet en ben transparant naar je klanten, naar de verzekeraar dan zul je overleven

Ziekenhuizen zijn er voor hun klanten en niet omgekeerd

P2P

Top