ACTUEEL

Duitse EHEC-patiënten mogelijk naar Groningen

Een onbekend aantal Duitse patiënten dat besmet is met agressieve darmbacterie EHEC, wordt mogelijk overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). Volgens een woordvoerster van het UMCG heeft het Groningse ziekenhuis daartoe dinsdag een verzoek gekregen van het academisch ziekenhuis in Bremen, dat capaciteitsproblemen vreest.

Capaciteitsproblemen

Mochten die problemen zich voordoen, zal een aantal patiënten naar Groningen worden overgebracht. Het UMCG onderzoekt aan hoeveel patiënten het Groningse ziekenhuis eventueel plek kan bieden. Gekeken wordt naar de dialysecapaciteit, maar ook naar de capaciteit op de afdeling Intensieve Zorg. Beide academische ziekenhuizen werken nauw met elkaar samen. Het UMCG heeft bovendien voldoende expertise in huis, aldus de woordvoerster.

Doden

EHEC heeft dinsdag nog twee levens gekost. Een 87-jarige vrouw is in de vroege ochtend overleden in een ziekenhuis in het Duitse Paderborn. Tegelijk is in het Zweedse Boraas een vrouw van middelbare leeftijd gestorven aan EHEC, na een reis naar Duitsland.

In heel Duitsland zijn inmiddels vijftien doden gevallen. Met het geval in Zweden erbij ligt het totaal in Europa nu op zestien. Veertien van hen zijn vrouwen. Het aantal besmettingen ligt op circa 1500. In Zweden zijn circa veertig verdenkingen van besmettingen. In Nederland zijn momenteel drie gevallen van nierfalen bekend die mogelijk veroorzaakt zijn door een EHEC-besmetting.

Spanje

Voor het eerst is dinsdag ook een mogelijk besmettingsgeval in Spanje opgedoken. Een 40-jarige man, die in Duitsland was geweest, is in het ziekenhuis van San Sebastian opgenomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top