ACTUEEL

OM eist jaar cel tegen verpleegkundige

OM eist jaar cel tegen verpleegkundige

In het verpleeghuis ’s Heeren Loo is 55-jarige de ernstig verstandelijk gehandicapte mevrouw Visser gestorven, nadat haar verzorgster had geprobeerd met een doucheslang de ontlasting op te wekken. Zij werd op 12 juli 2009 hevig bloedend in bed aangetroffen. De vrouw stierf enkele uren later. Tegen de 42-jarige verpleegkundige Janneke den U. uit Wateringen werd maandag in de Haagse rechtbank een jaar gevangenisstraf geëist. Dat meldt De Telegraaf.

Fatale methodes

Verpleegkundige U. stond in het verpleeghuis bekend als een lieve, betrokken collega, die alles over had voor haar patiënten, zo bleek tijdens de urenlange zitting. Buiten de leiding om begon ze echter haar eigen methodes los te laten op de bewoners van het tehuis, zo meldt De Telegraaf. Ze paste de zelfbedachte waterstraal-methodiek toe om de oudjes die last hadden van obstipatie een vervelend klysma te besparen. Daartoe draaide ze in de badkamer de kop van de doucheslang en drukte het ding ettelijke seconden tegen de anus van patiënten, die daarop prompt gingen poepen.

Ongeluk

Op de bewuste zondag kreeg de 55-jarige mevrouw Visser, die in haar blootje in een zogeheten tilzak was gehesen, de doucheslang in haar vagina gedrukt en liep een zeven centimeter grote scheur op, waaraan ze uiteindelijk kwam te overlijden. De verpleegkundige zei maandag tegen de rechter dat ze niet meer precies weet hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Ik weet alleen maar dat ik door de hoge werkdruk en mijn grote verantwoordelijkheidgevoel volledig doorgedraaid was. De Telegraaf schrijft dat ze heeft verklaard dat ze alles perfect wilde doen en het beste voor had met de patiënten.

Zwijgen

De officier van justitie rekent haar vooral zwaar aan dat ze over de oorzaak van het drama heeft gezwegen. “Haar angst voor ontdekking heeft ze zwaarder laten tellen dan het welzijn van deze bijzonder kwetsbare patiënt, die volledig aan haar goede zorg was overgeleverd”, aldus de officier. De rechtbank doet over drie weken uitspraak.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

1 juni 2011

De Officier van Justitie merkt terecht op:"haar angst voor ontdekking heeft zij zwaarder laten tellen dan het welzijn van deze bijzonder kwetsbare patient die volledig aan haar goede zorg was overgeleverd".
Het verzwijgen van het veroorzaken van een medische fout is vrijwel standaard in de medische sector en geschiedt door artsen en verpleegkundigen, zo is aan SIN-NL op 7 nov. 2007 en 23 april 2008 door de top van de Orde van Medisch Specialisten, de Ned. Ver. van Ziekenhuizen en de Vereniging van Verzorgenden en Verpleegkundigen erkend.
Dit is in strijd met de ethische, professionele en wettelijke zorgplicht conform de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst WGBO. De Inspectie en het Openbaar Ministerie gedogen de grove schendingen van de WGBO en het Wetboek van Strafrecht, ten koste van weerloze patienten.
Gelijke monniken, gelijke kappen. Bestraf deze verpleegkundige conform het recht, maar laat andere zorgverleners er niet verder mee weg komen.
Artsen en verpleegkundigen horen niet boven de wet te staan zoals al jaren het geval is.

Top