ACTUEEL

Rotterdam mag Riagg subsidie niet onthouden

De gemeente Rotterdam mag het Riagg geen subsidie onthouden omdat de instelling voor geestelijke gezondheidszorg weigert de meldcode huiselijk geweld te ondertekenen. Dat heeft de rechtbank woensdag bepaald.

Voorwaarde

Het Riagg Rijnmond stapte eerder dit jaar naar de rechter omdat de gemeente in 2009 wegens de weigering een subsidie van 300 duizend euro voor het bestrijden van huiselijk geweld introk. De rechtbank heeft bepaald dat de gemeente de meldcode niet als voorwaarde voor subsidie mag stellen.

Machtsmisbruik

Bestuurder Jos Lamé van het Riagg Rijnmond is blij met de uitspraak van de rechter en noemde de uitspraak van de rechter een belangrijke winst, zeker nadat de Algemene Bezwaarschriftencommissie eerder anders oordeelde. “Met de meldcode zet de gemeente de geheimhoudingsplicht van zorgverleners onder druk, evenals de bescherming van persoonsgegevens'', zegt Lamé. Dat de gemeente de meldcode wil afdwingen door subsidie stop te zetten, is volgens hem een vorm van machtsmisbruik. De zorgverlening moet onafhankelijk kunnen opereren van politieke opvattingen, vindt Lamé. (ANP/Skipr)

In het julinummer van Skipr-magazine, dat medio juni verschijnt, geeft Jos Lamé in essayvorm uitgebreid toelichting op zijn standpunt.   

1 Reacties

om een reactie achter te laten

TpVTdSGB

9 juni 2011

Hey, that's the grteaest! So with ll this brain power AWHFY?

Top