ACTUEEL

EHEC-besmettingen Duitsland nemen af

EHEC-besmettingen Duitsland nemen af

Het aantal nieuwe besmettingen met de agressieve darmbacterie EHEC in Duitsland lijkt af te nemen, zo melden Duitse artsen.

“De situatie is zo dat die schijnbaar iets rustiger wordt, wat betreft het aantal nieuwe infecties'', zei voorzitter Reinhard Brunkhorst van Duitse vereniging voor nefrologie vrijdag. Nefrologie is de wetenschap van nieren en nierziekten.

Helft minder

Het nationale gezondheidscentrum Robert Koch meldde vrijdag dat er 199 nieuwe verdachte gevallen bij zijn gekomen. Dat is al minder dan de helft van het aantal nieuwe gevallen dat woensdag werden gemeld.

2000 EHEC infecties

Momenteel zijn er ruim 2000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Rond 1500 patiënten lijden aan de zware complicatie HUS, een combinatie van bloedarmoede en nierfalen. 18 mensen zijn overleden. De bacterie is opgedoken in 12 landen, waaronder Nederland. Alle patiënten waren recent in Noord-Duitsland.

Oorzaak nog onzeker

De oorzaak van de besmetting is nog steeds niet zeker. De Duitse minister van Gezondheid zei mensen nog steeds te adviseren geen rauwe groenten te eten, vooral geen rauwe komkommers, tomaten en salade. De Duitse autoriteiten geloven niet dat vlees of zuivelproducten de oorzaak kunnen zijn.

Schadelijk

Wetenschappers hebben inmiddels ontdekt waarom de bacterie zo schadelijk is. Dit komt waarschijnlijk doordat bacterie een gifstof combineert met een zelden geziene 'lijm'. Die lijmstof plakt de bacterie aan de ingewanden van de patiënt, waar die het gif in kan spuiten.

Verder onderzoek

Deze lijm wordt normaal alleen ontdekt bij kinderen in ontwikkelingslanden, stelde voedselexpert Robert Tauxe van het Amerikaanse centrum voor Ziektepreventie en -controle CDC. Het centrum werkt sinds vorige week samen met Duitse gezondheidsautoriteiten in het EHEC-onderzoek. Het kan maanden duren voordat een wereldwijd team van onderzoekers de eigenschappen van EHEC volledig begrijpt. EHEC is een variant van de E.coli-bacterie. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

HZlrYorJzKvXp

8 juni 2011

I feel so much hpapeir now I understand all this. Thanks!

Top