ACTUEEL

Ziekte van Crohn komt vaker voor bij kinderen

Het aantal kinderen met de chronische darmziekte van Crohn neemt snel toe. Momenteel komen er elk jaar 250 nieuwe gevallen onder de achttien jaar bij.

Dat meldt BN de Stem op gezag van patiëntenvereniging CCUVN. Binnen de groep kinderen is een verontrustende stijging te zien van zeer jonge patiënten, stelt mdl-arts Clemens Bolwerk van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. "In de medische literatuur worden zelfs al zuigelingen met ziekte van Crohn gerapporteerd.”

Risico

Kinderen die de ziekte hebben, lopen extra risico aangezien ze volop in de groei zijn. Hun aangedane darmen nemen minder voedingsstoffen op, waardoor ze een ernstige groeiachterstand kunnen oplopen. In totaal lijden zo'n 20.000 Nederlanders aan de ziekte van Crohn. De ziekteverschijnselen zoals diarree, zweren en fistelvorming, kunnen alleen met medicijnen worden onderdrukt. Wie de aandoening op jonge leeftijd krijgt, zal zijn leven lang onder behandeling moeten blijven.

Oorzaken

De oorzaken voor de aandoening zijn tot op heden niet bekend. Erfelijkheid speelt een rol, maar ook stress en hygiëne leiden tot een verhoogd risico. Artsen vermoeden dat mensen vatbaarder worden naarmate ze in een schonere omgeving leven. Bolwerk tegen het dagblad uit Brabant: "Hoe meer je als kind in de poep hebt gerold, hoe beter.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

WwwfpzsIrJEO

9 juni 2011

Ppl like you get all the brains. I just get to say thanks for he aenswr.

Top