ACTUEEL

KNMG oneens met preventiebeleid kabinet

De KNMG is het oneens met het preventiebeleid van het kabinet. Dat schrijft de artsenfederatie in een reactie op de Landelijke nota gezondheidsbeleid ‘Gezondheid dichtbij’.

“Deze preventienota gaat niets opleveren,” schrijft de KNMG onomwonden. De artsenfederatie hekelt bijvoorbeeld de beslissing van het kabinet om de beweegkuur niet tot het basispakket toe te laten. Volgens de organisatie is dat juist een bewezen kosteneffectieve interventie. Tot ongenoegen van de KNMG weigert de overheid bovendien om invoering van het Preventieconsult – dat huisartsen en bedrijfsartsen met eigen middelen ontwikkelden – te faciliteren. Maar ook is de federatie het oneens met het schrappen van de massamediale gezondheidscampagnes omdat die niet effectief zouden zijn. Hoewel de KNMG inziet dat die campagnes een ‘kritische blik waard’ zijn, had de federatie liever gezien dat het budget voor de campagnes aan andere preventieve maatregelen ten goede was gekomen. Al eerder had de artsenfederatie haar ongenoegen geuit over het schrappen van het rookverbod in kleine cafés.

Solidariteit

Volgens de KNMG maakt het kabinet met de preventienota duidelijk dat anderen met minder geld aan preventie moeten gaan doen. De KNMG: “De overheid zegt feitelijk: ‘Wij hebben al zo veel gedaan, nu zijn de burger, de individuele professional en de gemeente aan zet’.” De KNMG stelt dat uit niets blijkt dat Den Haag bekend is met de grote groepen kwetsbare mensen die er niet in slagen zelfstandig gezonder te worden. Met name mensen aan onderaan de sociale ladder zouden de dupe worden van het nieuwe overheidsbeleid, wat ten koste gaat van de solidariteit. De artsenorganisatie hoopt daarom op meer ambitie van het kabinet.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

XsSCaPwaX

9 juni 2011

Hahahaha. I?m not too brgiht today. Great post!

FgGkdEjgmJVIxLIBsiS

14 juni 2011

STO9HU , [url=http://hjjygvbzybfq.com/]hjjygvbzybfq[/url], [link=http://uhtbuxvfdfdy.com/]uhtbuxvfdfdy[/link], http://ymfcdbnxsysz.com/

Top