ACTUEEL

Maasstad Ziekenhuis test patiënten op bacterie

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis testen op een bijzonder multiresistente bacterie. Dat heeft het ziekenhuis maandag laten weten.

RIVM en GGD

Ook het personeel, te beginnen bij de medewerkers van de intensive care, zal worden getest. Het ziekenhuis heeft in samenspraak met het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond besloten om te onderzoeken hoe de zogeheten Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie zich verspreidt.

Klebsiella-bacterie

Vier patiënten op de ic-afdeling dragen de bacterie bij zich. Op de verpleegafdeling liggen twee patiënten die besmet zijn met de bacterie. Zij liggen allen in strikte isolatie. Afgelopen weekend is ondanks alle hygiënemaatregelen een nieuwe besmetting aan het licht gekomen.

Bijzonder multiresistent

Eerder werd al bekend dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ex-patiënten van het Rotterdamse ziekenhuis gaat onderzoeken op de bijzonder multiresistente bacterie. Ook oud testmateriaal van eerder onderzochte patiënten wordt opnieuw onder de loep genomen.

Historie

Het spoor van de gevaarlijke bacterie loopt terug tot oktober 2010. De bacterie waart al langer rond in het ziekenhuis. De directie gaf vorige week toe dat er niet alert genoeg is gereageerd. Het RIVM vindt ook dat het ziekenhuis meteen melding had moeten maken van de besmetting.

De Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie is een resistentere vorm van een bacterie die vaker voorkomt in ziekenhuizen. De bacterie kwam tot nu toe in Nederland nauwelijks voor. De autoriteiten willen verdere verspreiding voorkomen. Het testen is maandag begonnen. Uitslagen worden eind volgende week verwacht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top