ACTUEEL

'Jaarlijks 700 doden door geluidsstress'

In Nederland sterven ieder jaar 700 mensen vanwege stress door langdurige blootstelling aan geluidsoverlast. Dat zijn er meer dan in het verkeer.

Groeiend probleem

De cijfers zijn afkomstig van de gerenommeerde onderzoeksraad van de Europese Unie, zo staat vandaag in De Telegraaf. "Den Haag doet weinig tot niets aan het almaar groeiende probleem”, stellen deskundigen volgens de krant.

Dagelijks

Structureel hebben 700.000 mensen last van geluidsoverlast. Ruim de helft daarvan slaapt niet of nauwelijks meer. Volgens deskundigen kost geluidshinder de samenleving jaarlijks veel geld. "Politie moet uitrukken bij overlast, gemeenteambtenaren hebben hun handen vol aan het analyseren van klachten en ondertussen raken de betrokkenen zo gestrest dat de zorgkosten voor deze groep de pan uitrijzen”, aldus huisarts Jan van Klaveren. Hij krijgt dagelijks patiënten die lichamelijk en geestelijk zijn uitgeput door de herrie.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Roos

14 juni 2011

He, eindelijk!
En gaan wij er ook iets aan doen, of blijft het hier bij.
Ten aanzien van wonen kan je naleijk al ankerloze spouwmuren gebruiken. Scheelt enorm in contact geluid!!!!!
Stop met het volproppen van woonwijken, tuintjes van een postzegel....gruwelijk.
Zorg voor betaalbare woningen in alle rust en ruimte.
Stil afval, mogelijkhedne genoeg.

Ik word zelf namelijk gek van de herrie.

Anoniem

14 juni 2011

Helemaal eens met Roos! In andere landen zijn ankerloze spouwmuren vaak bij wet verplicht. Ik woon in een nieuwbouwhuis van 400.000 en als mijn buurman plast dan hoor ik dat in het hele huis. Gasten worden gewoon onpasselijk, en het is geen bouwfout. "Dit zijn gewone contactgeluiden mevrouw..."

Esther

15 juni 2011

Bureau geluidsoverlast meting
www.lbpsight.nl

Zelf word ik ook gek van de herrie na een goedkope renovatie door de woningbouw. Onvoldoende geluidswerende isolatie en een dreunende resonerende hydrofoor (pompt water omhoog naar bovenste verdiepingen) als de buren water gebruiken.
Het kost veel energie om je gelijk aan je zijde te krijgen.
Ik ga proberen op basis hiervan bezwaar in te dienen tegen de huurverhoging. Deze site heb ik doorgekregen van een huurteam. Wellicht ook voor anderen een hulpmiddel?

Vogels

15 juni 2011

Uiteraard ben ik het er mee eens dat de bron van de geluidshinder aangepakt dient te worden.
Maar tot die tijd heb ik wel een kleine oefening die je kan helpen er minder last van te hebben.
Luister en ontvang het geluid zonder er een etiket op te plakken. Dus niet; oh, dat is de buurman die plast, dat zijn die verwarmingsbuizen weer of ik hoor de snelweg en zeker die gierende motorrijders!
Luister, ontvang het als een muziekstuk met onbekende instrumenten. Ben nieuwsgierig. Wat is dit geluid? Wat komt er bij mij op? Een waterval op vakantie? Je hotelkamer in Engeland? De kermis?
Hierdoor wordt de irritatielading van het geluid verandert in een herinnering. Je zult merken dat het geluid je veel minder stoort!
Succes, Ansjeliena

Anoniem

16 juni 2011

Met alle respect Ansjelina maar weet waar je over praat als je het hebt over geluidsoverlast buren. Meeste mensen én overheidsdienaren weten niet wat dit inhoud en welke aanslag dit op het leefpatroon van slachtoffers heeft!
Wat dacht je van regelmatig nachten doortrekken in gehorige huizen van 's avonds 18 tot de andere dag 8 á 9 uur met rond 3.30 uur 75 db muzieklawaai (Techno) bij de buren?
Hele dagen met hakken en meubilair over het laminaat?
Met mooi weer tv en muziekboxen buiten?
'S nachts met mooi weer met enkele mensen op een oud matras onder je slaapkamerraam lekker keuvelen en later buiten slapen? Een vuilnisbelt rondom de woning etc. etc.?
Hoe verander je deze irritatielading in een nherinnering als voor jou de wekker om 6 uur afloopt?

Jan

Ansjeliena Vogels

18 juni 2011

Jan,

Ik begrijp je frustratie. En nogmaals geluidshinderveroorzakers MOETEN aangepakt worden!
Maar mijn verhaal gaat over de perceptie van het lawaai.
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen, zelfs kleine baby's, rustig kunnen slapen in herrie. Ook in wisselende herrie. Dus het lawaai is niet direct de boosdoener.
De boosdoener is onze perceptie. Wij vinden de buren asociaal, de overheid te laks, gebrekkige bouwvergunningen etc. De boosheid gaat om de mensen achter het lawaai. En dat veroorzaakt de stress!
Ontvang je herrie gewoon als herrie, dan heb je geen oordopjes nodig.
Voor meer tips volg mijn blog www.stressmaster.nl

Succes, Ansjeliena

Anoniem

29 juni 2011

Ik heb ervaren ( en ervaar het nu nog) wat geluidsstress is. Heb 18 maanden geleden nieuwe buurman beneden gekregen, die muziek "maakt" als beroep. Urenlang dat aan te horen is verschrikkelijk, ook is men vorig jaar begonnen met renovatie van appartementen waar ik in woon. De buren naast me zijn dochter en moeder( van 90 jaar) en die moeder is seniel of wat dan ook. Door de herrie is die moeder weer begonnen met , letterlijk , krijsen en steeds hetzelfde herhalen met woorden. Dit was ook toen ik hier pas kwam wonen maar was door waarschuwing woningbouw snel afgelopen. De verbouwing is voorbij, maar ze blijft doorgaan met krijsen, Er zijn al genoeg waarschuwingen gegeven maar het is nog niet opgelost, gelukkig dat van die muziek wel. Door de stress is mijn immuunsysteem naar beneden gekelderd .Na het overlijden was het buisje leeg. wat voorheen al behoorlijk leeg was. Heb nu al maanden last van zeer stijve spieren in nek en rug, bacteriele infectie, bloedarmoede, ben makkelijk ziek, moet maagonderzoek ondergaan etc etc. Dus ik heb wel degelijk last gekregen door al die geluiden, maar niet van de verbouwing zelf

Top