ACTUEEL

CDA heeft geen tijd voor kinderen met pgb

CDA heeft geen tijd voor kinderen met pgb

Per Saldo, belangenvereniging voor pgb-houders, heeft vanmiddag geprobeerd het CDA-partijkantoor in Den Haag te ‘bezetten’. Daarmee protesteerde de vereniging tegen de plannen van het kabinet om fors te snijden in het persoonsgebonden budget.

“Aanvankelijk mochten we niet naar binnen,” vertelt Per Saldo-woordvoerder Stans Damen op de terugweg vanuit de auto. “Ze deden de deur niet eens open. Er werd ons door een luikje in de deur gevraagd wat we kwamen doen. Daarna hoorden we naarstig overleg.”

Hoge nood

Per Saldo stond met een aantal ouders en een kleine twintig kinderen voor de deur. Vier kinderen moesten nodig plassen. Het was de bedoeling om een petitie en emails te overhandigen en daarna de partij-medewerkers te vragen om even een uurtje op de kinderen te passen. Na enig overleg mochten de vier kinderen met hoge nood, doorlopen naar het toilet. Niet veel later stond de helft van de groep binnen waarop de directeur van het partijbureau de petitie alsnog in ontvangst nam. 

Oppassen

Damen: “Na afloop vroegen we of de medewerkers een uurtje op onze kinderen konden passen, maar dat kwam het CDA niet uit. Dat is precies de reactie die ouders vaak horen, terwijl het kabinet stelt dat we onze buren en familie vaker moeten inschakelen.” Hoewel van een bezetting uiteindelijk geen sprake was, spreekt Damen van een succesvolle actie, met name door de aanwezigheid van de pers. Donderdag houdt PerSaldo opnieuw een verrassingsactie. Donderdag 23 juni is er een grote demonstratie tegen de plannen van het kabinet in Den Haag.

10 Reacties

om een reactie achter te laten

Bekema

15 juni 2011

Hoop dat u zich nog bedenkt, en dit niet door laat gaan die bezuiniggingen.
Woon samen met mijn dochter die ADHD heeft, en bindingsangst, en er is haar van alles aangedaan op sexueel gebied, en ze zit dus drie dagdelen op naschoolse dagopvang, en 1 x per maand op een weekendlogeerhuis, en als die bezuinigingen doorgaan weet ik echt niet hoe ik dit aan moet pakken hoor.
Daarom hoop ik dat ik nog voor mijn dochter gewoon de PGB krijg, en zij daar nog therapie voor kan krijgen volgensd jaar.
Mv.Gr.
Ronald Bekema

Verweij

16 juni 2011

Ik vind het echt niet kunnen, kinderen misbruiken voor een protestactie...

schuurman

16 juni 2011

Vraag voor Verweij (zie reactie).
Wie wordt er nu eigenlijk misbruikt?

Anoniem

16 juni 2011

Een partij laten oppassen op kinderen is belachelijk en dan het raar vinden dat ze geen tijd hebben. Ik werk zelf bij het zorgkantoor en oppaswerk mag niet eens vanuit de pgb!
Ik vind het goed dat er nu eens naar de pgb gekeken word.
Er zijn genoeg ouders die een indiatie aanvragen om zichzelf te ontlasten en wat zien we op de verantwoording, Juist de ouders zijn de enige zorgverlener met een uurtarief van boven de 50 euro. Dit kan toch niet. De mensen die het echt nodig hebben die worden op deze manier de dupe.

schuurman

17 juni 2011

Reactie op anoniem.

Jammer dat je anoniem wil blijven. Naast mijn werk bij een AWBZ-zorgaanbieder, ben ik tevens ouder van een kind met een PGB.
Natuurlijk ben ik het met je eens dat hoge uurlonen voor zorgverleners in de PGB sfeer (zeker ook ouders) niet buitenproportioneel moeten zijn. Gelukkig signaleren jullie(de zorgkantoren) dat. Spijtig genoeg is dat met deze feiten die wellicht uitgelegd worden als fraude blijkbaar niets is gedaan. Als de zorgkantoren misschien kritischer waren, zouden dit soort misstanden niet voorkomen. Nu wordt mijn kind via een algemene maatregel de dupe omdat de misstanden niet worden aangepakt. Ik vrees dat ze haar PGB kwijt raakt. Via de ZIN (Zorg in Natura) kom ik vervolgens bij het zorgkantoor aankloppen voor duurdere AWBZ zorg, namelijk via een reguliere zorgaanbieder. Al met al vraag ik me dan af wat de besparing zal zijn?

Anoniem

17 juni 2011

Jammer dat begeleiding van mijn kind met fors autisme uitgelegd wordt als oppas. Ook jammer dat iemand van een zorgkantoor begeleiding van ouders zodanig neerzet alsof dat fraude zou zijn. Ik begeleid mijn kind ook. Mede. Ik heb een deel van mijn baan opgezegd. Ik geef naast de gewoonlijke zorg als ouder nog veel meer zorg die andere mensen niet kunnen en willen overnemen. Met name vroeg in de ochtend (5 uur) en laat op de avond. Ik geef mezelf geen royaal salaris, dat vind ik ook te zot, maar wel een redelijk tarief. Zeker omdat daar ook nog 1/3 deel belasting vanaf moet. Want PGB krijg je bruto. Je moet 1/3 apart leggen!
Dit wou ik even kwijt.

Anoniem

17 juni 2011

Er wordt gepraat over misbruiken van kinderen voor dit soort akties. Ik denk dat de belangenvereniging en de ouders wel heel goed weten of het kind wel of niet daar naar toe kan. Dit is om te laten ervaren hoe het is als je op een kind met autisme zou moeten passen. Het is idd niet OPPASSEN. Een kind met autisme krijgt ook niet zomaar een indicatie. De zorgkantoor kan het naar mijn weten ook niet controleren of iemand terecht is geindiceerd of niet. Daarvoor heeft het kind toch wel een lange weg begaan om zorg te krijgen. Jeugdzorg, amk, raad van de kinderbescherming etc.etc. Alleen met een pgb heb ik iemand kunnen inzetten die mijn zoon/ons echt goed heeft geholpen. Als pgb er niet zou zijn, was misschien nu mijn kind, weet ik veel waar.En ouders zijn ook wel ervaren genoeg om de zorg zelf voort te zetten en/of goede hulp in te zetten. Ik ben een moeder van een autistisch kind en een andere anoniem.

Anoniem

17 juni 2011

@ schuurman en anoniempjes.
Ik snap dat het erg vervelend is dat de kinderen door een maatregel nu de dupe van bepaalde mensen worden die de pgb als extra vakantiepotje en oppasgeld zien.
Ik heb het misschien iets te bot neergezet maar het laten oppassen (omdat ouders werken en niet omdat het kind echt zorg nodig heeft) is wel een veelvoorkomend probleem bij ons op het zorgkantoor. Dan heb ik het nog niet eens gehad over alle tussenbureautjes die onnodig veel geld van het budget van mensen afpakken.
Tuurlijk hoop ik dat mensen (kinderen) die echt een beperking hebben hun pgb kunnen houden en dat er een oplossing komt voor hun.
Ik snap ook wel als je een kind met beperking hebt dat je die liever zelf thuis verzorgd dan dat je hem/haar naar een instelling moet brengen.
En als je minder of zelfs moet stoppen met werken is het natuurlijk terecht dat je je zelf voor een redelijk loon inhuurt maar ik doelde meer op de mensen die 80000 euro per jaar naast hun normale baan " bijverdienen' met zorgen voor hun kind.

Anoniem

18 juni 2011

Ik ben wel met aantal punten met u eens. Er lopen veel bemiddelaars rond die er rijk van zijn geworden. Die lopen rond in de samenleving en verkopen zich voor bijvoorbeeld een kwart deel van het budget te mogen hebben met daarentegen de belofte dat hij voor mensen die geen beperking hebben een pgb kan krijgen. Die werken met psychologen die ook meewerken. Ik heb in ieder geval een zoon die 24 toezicht nodig heeft. Dus hij kan niet alleen gelaten worden. Ook werken wij thuis met een orthopedagoog of minstens een hbo er. Ook kun je een kind niet zomaar achterlaten bij een willekeurig oppas. Wel zijn wij ouders ook praktisch deskundig geworden op het gebied van autsime dat we zelfs met afgestudeerd orthopedagoog mekaar aanvullen.De begeleidster is ook bedoeld om het gezin te ontlasten. Dus ik kan me niet echt voorstellen dat iemand ten onrechte geindiceerd wordt (iemand met beperkingen)en de pgb gebruikt als oppas of dit ten onrechte verdient. Ik zou maar bij die ouders die er van verdienen (80.000), dit is zeker een pgb voor een iemand met ernstig geval) een dagje overnemen. Er wordt zo snel over oppas gesproken, maar toezicht, continue vermaken, persoonlijke verzorging, helpen met douchen, wc, struktuur bieden,extra kleren wassen ivm motoriek, extra smeren tijdens het eten, etc. etc. Zelfs mijn eigen familie kan soms opmerken/denken dat het meevalt. Maar als ze het zien gebeuren, dan realiseren ze het. Ook zijn er idd veel ernstig zieken, kanker, zwaar lichamelijk en geestelijk gehandicapt, zwaar autistisch etc. Die hebben zoveel nodig, dag en nacht. Vind maar iemand die dag en nacht beschikbaar is die je kind begeleid. Slapeloze nachten tel ik nog niet mee. Dusin sommige gevallen lijkt het wel veel te wezen, maar wat er allemaal aan tijd, energie en geld kost om zo iemand op een normale manier te laten deelnemen aan de samenleving is het misschien niet eens zoveel als je terugrekent naar netto salaris. Bij werkende mensen wordt bijna de helft nog ingehouden voor de belasting, dus waar praten we eigenlijk over??
Ik ben weer de moeder van de autistisch kind en de anoniem.

MMA

23 juni 2011

Als ouders van een autistisch kind zijn wij tegen de al gehele afschaffing van het PGB budget voor ouders die hun gehandicapte kinderen zelf verzorgen.

Wat ze moeten doen is een maximumbedrag aanbrengen in het PGB budget per kind.
We zagen vandaag iemand op tv die een maandbudget heeft van € 4.000 bruto. Dit soort bedragen zijn volgens ons absurd hoog. In plaats van af te schaffen, moeten ze een maximum aanbrengen van bijvoorbeeld € 2.000 per maand afhankelijk van de ernst van de situatie per kind. Zo blijven waarschijnlijk de meesten die recht hebben op PGB, deze ook behouden.

Zorginstellingen werken met bedragen rond de 70 euro per uur. Een zorgverlendende ouder zal voor minder dan de helft van dat bedrag rond komen. Daar komt nog bij dat niemand een gehandicapt kind beter kan verzorgen dan de ouder zelf.

Niemand weet hoe vermoeiend en uitputtend de zorg voor een zwaar autistisch kind is, hoeveel leed het kind de ouders bezorgt. Dat kunnen alleen ouders van een autistisch kind begrijpen. Zelfs je familieleden begrijpen je niet.

Voor de mensen die lichtzinnig doen over zorgverlenende ouders met een gehandicapt kind.....

Probeer je eens in te leven in een situatie dat het kind geen besef heeft van gevaar van de omgeving, van het verkeer, van de tijd, van scherpe objecten, van gevaarlijke dieren, van hoogtes. Geen besef hebben van vernieling van bijvoorbeeld planten, van het huisinterieur.
Het niet zelfstandig kunnen eten, het niet naar de wc kunnen gaan en levenslang luiers blijven dragen, het niet zelfstandig kunnen douchen, verschonen, aankleden, omkleden en slapen.

En probeer je eens in te leven in een moeder die haar baan opgeeft. En niet alleen haar baan, maar ook haar gehele sociale leven...om toch nog het beste uit het leven van haar gehandicapte kind te halen.

En probeer je eens in te denken hoe het zou voelen als dat kleine stukje beloning dat je krijgt voor al die offers die je brengt, voor al die inspanningen, van je wordt ontnomen...

Top