ACTUEEL

Online thuistest baarmoederhalskanker

Vrouwen kunnen zichzelf thuis testen op het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken via de website van Stichting HumaCare. Zij kunnen zelf een uitstrijkje maken en dat opsturen naar een laboratorium waar het op HPV wordt getest. Dat maakte de stichting dinsdag bekend. De test is bedoeld voor meisjes en vrouwen vanaf 16 jaar.

HPV vaccinatie

Het HPV-virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. De test maakt duidelijk of preventieve vaccinatie nodig is. Vaccinatie is alleen zinvol wanneer de vrouw niet geïnfecteerd is met het virus. Inenting helpt wel weer nadat de besmetting over is. Daarnaast wil HumaCare meisjes en vrouwen informeren over de gevolgen van infecties met het HPV-virus op basis van wetenschappelijke kennis. De landelijke HPV vaccinatie van meisjes is begin maart van start gegaan en veroorzaakte commotie door indianenverhalen. De zelftest is vooral bedoeld voor 16-plussers die net buiten de landelijke vaccinatie vielen.

Online diagnose

HumaCare is een onafhankelijke stichting bestaande uit gynaecologen en medisch biologen. De website van Stichting HumaCare biedt een vragenlijst  waarna het mogelijk is de thuistest te bestellen of een telefonisch consult te krijgen. De uitslag is via een persoonlijke internetpagina op te vragen. De test kost 98 euro. In Nederland overlijden jaarlijks twee- tot driehonderd slachtoffers van baarmoederhalskanker.

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top