ACTUEEL

Schippers vermindert eigen bijdrage geestelijke zorg

Schippers vermindert eigen bijdrage geestelijke zorg

Patiënten die zwaardere psychologische zorg nodig hebben, hoeven daar zelf minder aan bij te dragen dan eerst het plan was. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) schroeft de eigen bijdrage die ze invoert terug van 295 naar 275 euro. Ook hoeven patiënten deze bijdrage nog maar maximaal een keer per kalenderjaar te betalen in plaats van twee keer.

Lagere eigen bijdrage

Schippers heeft dat maandag geschreven aan de Tweede Kamer. De lagere  eigen bijdrage wordt deels opgevangen door korte behandelingen in de zwaardere zorg uit het basispakket van de zorgverzekering te halen. De bedoeling is dat patiënten met minder zware klachten dan eerder kiezen voor goedkopere behandelingen. Per saldo kosten de nieuwe voorstellen 19 miljoen euro. Daarvoor heeft Schippers dekking gevonden binnen het totale zorgbudget.

Bezuinigen

Schippers moet 400 miljoen korten in de geestelijke gezondheidszorg omdat de kosten sterk oplopen. Tussen 2002 en 2009 stegen de uitgaven van 2,5 naar 5,5 miljard. Op de zorgverzekering bespaart de minister door onder andere maagzuurremmers nog maar beperkt te vergoeden.

Discriminatie

GGZ Nederland noemt het voorstel van de minister",een stap in de goede richting". "Maar het blijft een stigmatiserende, discriminerende, kortzichtige en onbegrijpelijke maatregel", aldus GGZ Nederland-voorzitter Marleen Barth. Volgens haar zijn het vooral kwetsbare en chronisch zieke mensen die deze zorg nodig hebben. "Zij leven vaak in de bijstand en kunnen het bedrag niet opbrengen." Barth noemt het ook onbegrijpelijk dat er voor psychologische zorg een eigen bijdrage betaald moet worden. "Als ik bijvoorbeeld mijn been breek, hoeft dat niet. Dat maakt dit plan zo discriminerend."

Barth benadrukt dat GGZ Nederland actie blijft voeren tegen de maatregelen van de minister. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top