ACTUEEL

Tilburgse St. Elisabeth wordt liefste ziekenhuis

Het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg wil in vijf jaar tijd het liefste ziekenhuis van Nederland worden. Daartoe werkt het ziekenhuis nauw samen met de Universiteit van Tilburg aan het programma ‘Menslievende zorg’. Op maandag 6 april hebben de bestuursvoorzitters Wim van der Meeren en Hein van Oorschot een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Aandacht bovenop techniek

Techniek en efficiëntie domineren de Nederlandse gezondheidszorg. Patiënten en hun familieleden missen daardoor de aandacht die zij als mens nodig hebben, stellen de initiatiefnemers. Het St. Elisabeth Ziekenhuis pakt dat probleem als eerste in Nederland aan.

Echt contact met de patiënt

Menslievende zorg betekent dat dokters en verpleegkundigen echt contact met de patiënt maken. Dat ze willen weten hoe het nu met de patiënt is en wat de ziekte voor hem of haar betekent. Ze zijn niet alleen bezig met de klacht, het onderzoek, de diagnose en de behandeling, maar willen ook weten: hoe gaat het nu met u? Kunt u het een beetje volhouden?

Leergemeenschappen van dokters en verpleegkundigen

Ziekenhuis en universiteit kiezen voor een aanpak met zogenaamde learning communities: een grote groep dokters, verpleegkundigen en andere zorgverleners die gericht aan een bepaald thema of probleem werkt. Ze gaat daarbij praktisch te werk: patiënten kunnen meteen van de veranderingen profiteren.

Wetenschappelijke ondersteuning

De universiteit leert het ziekenhuis te werken met learning communities. Ze volgt daarnaast de invoering van ‘Menslievende zorg’ met wetenschappelijk onderzoek. Op basis van de bevindingen in het St. Elisabeth Ziekenhuis ontwikkelt de UvT een model dat ook andere Nederlandse ziekenhuizen kunnen gebruiken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Huisstede

19 juli 2009

Een fantastisch idee het liefste ziekenhuis willen worden van Nederland. Maar dat wordt je niet alleen met de nazorg van patienten. Ook in het prille begin van de onderzoeken gaat er verschrikkelijk veel mis en vooral het respect tegen over vrouwen. En ik spreek uit ervaring, ik heb dit de laatste 5 jaren 8 x mee gemaakt met mijn vrouw. Als u hier iets van wil leren wil ik dit graag vertellen. Met vriendelijhk groeten, Harry van Huisstede

Top