ACTUEEL

Duizenden demonstreren tegen afbraak ggz

Zo’n tienduizend mensen hebben donderdag gedemonstreerd op het Malieveld tegen de bezuinigen op de ggz. Minister Schippers van VWS kreeg daarnaast een petitie aangeboden die door circa 45 duizend is ondertekend

Fluitconcert

Schippers noemde de bezuinigingen ter grootte van circa 600 miljoen euro ingrijpend, maar noodzakelijk.  Middels een fluitconcert lieten viel aanwezigen hun afkeuring blijken. Toen Kamerleden van het CDA, VVD en de PVV na elkaar uitlegden zich zorgen te maken over de betaalbaarheid van de ggz konden zij ook op fluitconcerten en gejoel rekenen.

Alternatief

Oppositiepartij PvdA presenteerde woensdag een alternatief plan voor ggz waarmee geld kan worden bespaard. De PvdA wil dat mensen met geestelijke problemen niet in een instelling, maar meer aan huis intensieve hulp kunnen krijgen. Door sneller hulp te bieden wordt voorkomen dat de problemen verergeren en dat scheelt weer in de kosten. Het plan sluit aan bij het voornemen van de ggz om vaart te maken met de ambulantisering.

Tweederangs

Voorzitter Marleen Barth van branchevereniging GGZ Nederland stelde wederom dat ggz-patiënten door de plannen van Schippers tweederangs burgers dreigen te worden. Volgens Barth is het volstrekt onrechtvaardig dat mensen die een acute psychose of depressie krijgen straks een eigen bijdrage moeten betalen, terwijl mensen met een sportblessure zonder omhaal spoedeisende hulp krijgen.

Solidariteit

Prominent voormalig CDA-politica Hannie van Leeuwen (85) deed tijdens de manifestatie een oproep aan haar CDA-collega's in de Tweede Kamer om de bezuinigingen aan te passen. Volgens haar kennen de plannen hun weerga niet in de geschiedenis van Nederland. Ze voorziet dat “achtergestelden in de maatschappij” onevenredig hard worden getroffen. “De solidariteit met de zwakken staat op het spel'', zei ze tijdens haar toespraak. (Skipr/ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Dokelaar

30 juni 2011

Deze bezuinigingen zijn echt niet puur financieel bedoeld. Jaren lang heeft de politiek gevochten tegen ernstige wanpraktijken in de psychiatrie zoals jaren achtereen isoleercel en andere gruwelijkheden. Hoe kun je dat nu stoppen? Moet de politiek gaan opschrijven wat een psychiater wel en niet mag doen? Dat is onmogelijk. Ze geven de macht nu in handen van de patiënten denk ik, zodat zij gezamenlijk in grotere mate kunnen gaan bepalen wat er met ze gebeurt. Ik denk dat minister Klink dat in 2009 zo heeft bedoeld met zijn aangekondigde korting van 120 miljoen euro.

De eigen bijdrage is juist ten gunste van de patiënten en zorgt ervoor dat het psychiatrisch personeel gedwongen is ze als volwaardig mens te behandelen. Platspuiten met chronisch ziekmakende hersenmedicijnen, onbepaalde tijd opsluiting in een stinkende isoleercel et cetera, dat doe je niet met een 'klant' die moet betalen, begrijp je?

Vromen

30 juni 2011

Ik kan me zo verbazen dat in een medisch goed ontwikkelt land als Nederland de politiek zo met GGZ omgaat.
Het lijkt er op dat er nog middeleeuwse ideeen bestaan over de psychiatrische patienten in onze samenleving.
Ook onze hersenen zijn onderdeel van ons orgaansysteem en wel een heel vitaal onderdeel. Ze zijn zelfs zo complex dat we nog maar een fractie weten van dit orgaan. In Nederland mag je blij zijn dat je het aan je lever krijgt en niet aan je hersenen. Voor een leveraandoening krijg je alles vergoed, zelfs een transplantatie is mogelijk.

Top