ACTUEEL

PvdA-alternatief voor bezuinigingen op ggz

Zorg dat mensen met geestelijke problemen niet in een instelling, maar meer aan huis intensieve hulp kunnen krijgen. Door sneller hulp te bieden wordt voorkomen dat de problemen verergeren en dat scheelt weer in de kosten.

Alternatief plan

Dat is de kern van het alternatieve plan dat de PvdA woensdag heeft gepresenteerd voor de bezuinigingen van 600 miljoen euro die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil doorvoeren op de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De manier waarop zit Lea Bouwmeester niet lekker: “Wie nu uit een instelling op eigen benen komt te staan, krijgt te maken met een eigen bijdrage van 600 euro. Dat is een drempel om hulp te zoeken.”

'Platte bezuiniging'

Voor mensen die slecht inzicht hebben in hun eigen ziekte, vindt de PvdA belangrijk dat er mensen zijn die snel kunnen bijspringen als het slecht gaat met bijvoorbeeld iemand die psychotisch is. “Het kabinet komt met een platte bezuiniging waarmee je problemen, leed en onveiligheid veroorzaakt. De meest kwetsbare mensen laat je betalen en die gaan daardoor zorg mijden.”

Noodzakelijke zorg

Schippers denkt dat mensen meer zaken in hun kring van familie en vrienden moeten oplossen in plaats van naar de psycholoog te stappen. Bouwmeester stelt dat dit vooral geldt voor de zogenoemde “Gooische vrouwen” die uithuilen bij dokter Rossi, maar niet voor psychiatrisch patiënten. “De Gooische vrouwen moeten natuurlijk naar het maatschappelijk werk. Zij zullen echter naar de duurdere psycholoog blijven gaan, want ze hebben het geld ervoor. Maar de meest ingewikkelde personen zullen de voor hen noodzakelijke zorg niet meer kunnen betalen.”

Doelmatiger werken

In het PvdA-plan 'Betere zorg voor minder geld' wordt de andere aanpak bekostigd uit doelmatiger werken (400 miljoen euro), door personeel uit tweedelijns ggz-instellingen bij mensen thuis te laten werken (100 miljoen euro) en uit de inkomsten van medisch specialisten (600 miljoen).

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 juni 2011

Kijk, betere zorg voor minder geld, daar is niemand tegen, zelfs Schippers niet. Waarom voert Schippers de PvdA plannen dan niet uit? Omdat ze op drijfzand zijn gebaseerd, op wishfull thinking. Maar vooral op naïviteit.

Stel bijvoorbeeld at het PvdA-plan werkt, hoe zullen de instellingen dan reageren. Goh, we krijgen geen klanten meer, laten we maar medewerkers gaan ontslaan en afdelingen sluiten? Echt niet. Elk bed blijf gewoon vol en elke medewerker blijft het gewoon druk hebben omdat ze over zullen gaan op intensievere behandelingen, meer controles e.d. En als het moet dan zullen ze hun klanten voorzien van een zwaardere diagnose.

Zulke plannen doen het misschien electoraal goed, inhoudelijk raken ze kant nog wal.

Top