ACTUEEL

Schippers kan afkoopsom MCA niet terugdraaien

Minister Edith Schippers van VWS kan de afkoopsommen die betaald zijn aan bestuurders van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) niet terug draaien. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Schippers beantwoord daarin Kamervragen die gesteld zijn door Kamerlid Karen Gerbrands (PVV) naar aanleiding van berichtgeving op de website van Medisch Contact. Het artsenblad meldde na bestudering van het jaarverslag dat het MCA vorig jaar een miljoen euro betaalde aan de vertrokken bestuurders Hans Kedzierski, Freek Korver en de vergoeding van interimdirecteur Frits van den Broek.

Maximum afkoopsom

De minister schrijft de Kamer dat zij nu geen ‘instrumenten’ heeft om in te grijpen in de salarissen van bestuurders en toezichthouders in de zorgsector. Dit verandert als de Wet normering topinkomens (WNT) eenmaal is aangenomen. In het wetsvoorstel is een maximum afkoopsom van 75.000 euro opgenomen. Met de wet worden ook de salarissen van interimbestuurders aan een maximum gebonden. Schippers roept de Kamer dan ook op om ervoor te zorgen dat de WNT in januari 2012 in werking kan treden.

Goede zaak

Kamerlid Gerbrands wijst de minister er ook nog op dat het geld dat als ontslagvergoeding betaald is, niet is terechtgekomen bij mensen die zorg nodig hebben. Schippers schrijft dat ook zij zich dat realiseert: “Na inwerkingtreding van de WNT, zullen deze inkomens en ontslagvergoedingen bij nieuwe arbeidsovereenkomsten verleden tijd zijn. Dat vind ik een goede zaak.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top