ACTUEEL

Basispakket uitgebreid met zorg bij depressie en kanker

Therapie om een depressie te voorkomen wordt voortaan volledig vergoed door de ziektekostenverzekering. Dit heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) besloten. De hoogte van de dekking verschilde eerder per verzekeraar, nu is het standaard opgenomen in het basispakket. De uitbreiding is bindend en per direct geldend.

Zorg rond kanker en obesitas

Naast het voorkomen van een depressie breidt het CVZ de zorg voor kanker uit. De zorg is tot nu toe vooral gericht op tumorbestrijding, maar voortaan valt alle zorg rond kanker in het basispakket. Jaarlijks wordt bij 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker gesteld. Het CVZ adviseert daarnaast om het pakket uit te breiden voor obesitas- en diabetespatiënten, hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan fysiotherapie. 

Kostenbesparing

Naar schatting hebben jaarlijks 289.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar voor het eerst een depressieve periode, terwijl nog 589.000 mensen met een depressie kampen. De risicogroep van 12-jarigen en ouder schat het CVZ op 2,2 miljoen mensen. Jaarlijks krijgt bijna tien procent van de volwassenen te maken met depressieve klachten. Hiervan zoekt slechts twee procent professionele hulp.
CVZ schat de kosten van het tijdig ingrijpen op 91 miljoen euro, terwijl de totale schade die depressie oplevert 1,3 miljard euro is. De wijziging levert per saldo geld op volgens het CVZ, omdat het arbeidsverzuim zal afnemen. Hoeveel het de verzekeraar kost om deze zorg in het basispakket op te nemen, is onduidelijk. De kosten worden gedragen door alle volwassen Nederlanders door middel van premies.

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top