ACTUEEL

'Meer bazen moeten gehandicapten aannemen'

Het aantal bedrijven dat mensen met een beperking in dienst heeft, moet sneller stijgen. Deze oproep doet staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) vrijdag in reactie op een onderzoek van uitkeringsinstituut UWV over de Wajongregeling voor mensen die van jongs af aan een handicap hebben.

Werkgevers

Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de tien werkgevers die nog niet iemand uit de Wajong in dienst heeft, van plan is dat komend jaar wel te doen. Als zij dit doen, stijgt het aantal bazen met Wajongers van 4 naar 13 procent.

Potentie

Volgens De Krom blijkt dat veel van de mensen met een beperking potentie hebben om te werken. “We hoeven hen niet af te schrijven met een uitkering.”

Instroom Wajong

De instroom in de Wajong is vorig jaar, ondanks aanscherping van de regeling, iets gestegen. In 2010 verstrekte het UWV 17.800 nieuwe uitkeringen aan jonggehandicapten, tegen 17.600 in 2009. De strengere Wajong zorgt wel voor minder aanvragen. Ook wordt meer afgewezen. Daarom wordt dit jaar een daling van de instroom verwacht. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

1 juli 2011

Zo ken ik er nog wel een paar: kabinetsleden moeten voor het algemeen belang strijden, zorgbestuurders moeten niet graaien, journalisten moeten voor publicatie hoor en wederhoor toepassen, artsen moeten eerlijk dbc's registreren, werknemers moeten met naam en toenaam reageren op nieuwsartikelen.

Wat een onzin. Het kabinet heeft Nederland minder rechtvaardig gemaakt en moet dat gewoon toegeven. Niet de schuld bij een ander leggen en heel gemakkelijk een oproep doen om beter gedrag.

Top