ACTUEEL

Inspectie: hartpatiënten veilig in UMC St Radboud

De patiëntveiligheid op het Kinderhartcentrum van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) is niet in het geding. Er is sprake van goede kwaliteit van zorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de afgelopen twee dagen de prestaties van het Kinderhartcentrum onderzocht. Dit maakte het UMC dinsdagavond bekend.

Van sluiting geen sprake

Het UMC ontkracht hiermee berichten dat het kinderhartcentrum mogelijk moet sluiten. De Inspectie voerde het onderzoek dan ook mede op verzoek van het ziekenhuis uit. Binnenkort verschijnt er een rapport van het ministerie van Volksgezondheid over de sluiting van een aantal kinderhartcentra in Nederland. Op verzoek van het ministerie heeft een commissie de totaal vijf hartcentra onderzocht.

Hoge sterfecijfers

Het kinderhartcentrum van het UMC zou meer sterfgevallen tellen dan gebruikelijk. Er zouden 2 tot 6 meer sterfgevallen  op 100 opgenomen kinderen plaatsvinden dan in andere ziekenhuizen. Het hoge sterftecijfer is erkend door bestuursvoorzitter Emile Lohman. Daarbij wijst hij er op dat er complexe operaties op onder meer pasgeborenen plaatsvinden in het UMC.

Sluiting afdelingen

Het kinderhartcentrum heeft eind 2008 enkele weken geen operaties uitgevoerd. De afdeling is nu weer normaal in bedrijf. Volgens een woordvoerster zijn tijdens de sluiting alle protocollen nog eens nagelopen en is er gekeken naar de vorming van de specialistenteams. In 2006 werd het hartcentrum voor volwassenen gesloten waarna een grondige herziening van de werkwijze plaatsvond.

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top