ACTUEEL

Buitensporig gebruikende jeugd heeft vaak problemen

Kinderen tussen de 12 en 15 jaar, die flink roken, drinken en soms ook drugs gebruiken, kampen vaak met meer problemen dan alleen hun buitensporige middelengebruik. De behandeling van deze jongeren verloopt niet optimaal, omdat artsen en psychologen dat verband niet leggen. Daardoor komen ze in een 'droevige neerwaartse spiraal' terecht, aldus wetenschapper Chrisje Couwenbergh.

Dubbelproblematiek

Couwenbergh promoveert deze maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een onderzoek naar dubbelproblematiek bij jonge adolescenten. Volgens Couwenbergh is de terugval onder deze patiëntengroep te groot, terwijl er wel behandelmethodes beschikbaar zijn.

Beter zichtbaar bij jongens

Zwaar middelengebruik in combinatie met psychische problemen komt bij 3,8 procent van de jongeren voor. Opvallend is dat er in deze groep van bijna 85.000 personen relatief veel jonge meisjes zitten. Jongens met dubbelproblematiek vallen echter meer op, omdat zij vaker met justitie in aanraking komen. In jeugdgevangenissen is 55 procent van de gedetineerden verslaafd. Hiervan heeft 74 procent ook psychische problemen.

Meer aandacht voor experimenterende jeugd

Het verband tussen zwaar middelengebruik en problemen als stelen, liegen, agressie, ADHD en depressie neemt na het zestiende jaar af. Bij meisjes blijft dit nog steeds een signaal. Drugsgebruik blijft voor beide geslachten een signaal. “De jeugdzorg moet experimenteren met sigaretten, drank en drugs niet te makkelijk zien als iets wat erbij hoort. Dat kan kloppen, maar het kan ook helemaal uit de hand lopen en het leven van een jongere langdurig verpesten”, vindt Couwenbergh.

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top