ACTUEEL

Gevaarlijk tekort aan darmspecialisten

Ziekenhuizen hebben een groot tekort aan specialisten voor maag-, darm- en leverziekten. Daardoor krijgen patiënten niet de goede behandeling en wachttijden lopen erg sterk op. “Het is aannemelijk dat dit levens kost”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van de Nederlandse Vereniging van mdl-artsen NVMDL in het NRC.

Noodoplossingen zoeken

Ziekenhuizen zouden vanwege het tekort al arbeidscontracten sluiten met toekomstige artsen die beginnen aan een mdl-opleiding en pas over zes jaar afstuderen. Ook zoeken ziekenhuizen naar mdl-specialisten in het buitenland of vragen hun specialisten zich om te scholen tot mdl-arts.

Verpleegkundigen

Het UMC Groningen laat nu verpleegkundigen dikkedarmonderzoek uitvoeren onder supervisie van een mdl-arts. Het UMCG heeft na twee jaar onderzoek geconcludeerd dat verpleegkundigen even goed een dikkedarmonderzoek kunnen uitvoeren als artsen nadat ze zijn getraind. Ook de ervaringen van de patiënt waren vergelijkbaar.

Vergelijkend onderzoek

Het UMCG is de eerste in Nederland en in de wereld die het trainingsprogramma van verpleegkundige-endoscopisten precies heeft beschreven en geëvalueerd. De resultaten van dit onderzoek van mdl-artsen Jan Jacob Koornstra en Hendrik van Dullemen, zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gastrointestinal Endoscopy.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top