ACTUEEL

Meer handhaving reclameregels bij geneesmiddelen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat strenger toezien op de beïnvloeding van artsen door fabrikanten van geneesmiddelen. Het is de bedoeling dat meldingen van overtredingen van de reclameregels vaker bij de inspectie terechtkomen, die vervolgens een boete kan opleggen. Daarnaast gaat  stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) artsen meer voorgelicht over ongeoorloofde reclame waarmee artsen geconfronteerd kunnen worden.

Samenwerking tussen IGZ en CGR

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Uit een evaluatie van de reclameregels bleek meer en betere handhaving door de inspectie nodig. Hiertoe moet de Inspectie gaan samenwerken met de CGR. Ook de minister vindt dat de inspectie zich meer kan laten zien als toezichthouder op reclame voor geneesmiddelen. De IGZ krijgt hiervoor twee extra arbeidsplaatsen.

Van normen naar beleidsregels

Verder gaat de inspectie bekijken of de normen die de CGR hanteert, omgezet kunnen worden in beleidsregels. Deze zijn gemakkelijker te handhaven omdat de inspectie dan boetes uit kan delen. Afgelopen jaar heeft de IGZ al elf boetes opgelegd voor overtreding van de reclameregels.

Transparantie over samenwerking

Klink verzoekt artsen en de farmaceutische industrie meer transparantheid te bieden over de samenwerking tussen beiden bij het opstellen van richtlijnen voor de beste manier waarop een patiënt behandeld moet worden. Hiermee kan ongeoorloofde beïnvloeding worden gecontroleerd en voorkomen. Klink is bereid om zelf met regels te komen wanneer de betrokken partijen er niet uitkomen.

Klink wijst voorstel Europese Commissie af

Klink kan zich niet vinden in een voorstel van de Europese Commissie om tot betere informatievoorziening voor  patiënten over geneesmiddelen te komen. Hij ondersteunt het doel, maar is van mening dat daarvoor geen regels hoeven te veranderen. Het voorstel van de commissie maakt het mogelijk voor de farmaceutische industrie om reclame te maken voor geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is. Klink is hier geen voorstander van. 

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top