Finance

ZN: 100 mln aan foutieve zorgdeclaraties opgespoord

De zorgverzekeraars in Nederland hebben door controle- en fraudebeleid voor 100 miljoen euro aan onterechte declaraties opgespoord in 2008. Voor 7 miljoen euro was pure fraude gepleegd. Dat heeft de branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) donderdag bekendgemaakt.

7 miljoen aan fraude

Voor 93 miljoen euro zijn onterechte declaraties niet uitgekeerd of teruggevorderd. De overige 7 miljoen euro betreft fraude; declaraties die opzettelijk onjuist zijn ingediend. De foute declaraties zijn vooral ingediend door artsen, maar ook door andere zorgverleners. Zo zijn nooit uitgevoerde medische handelingen in rekening gebracht.

Minder gevallen voor hoger bedrag

Gemiddeld ging het om een fraudebedrag van 17.551 euro. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2007. Het aantal fraudegevallen is ten opzichte van 2007 gedaald naar 392. Het ligt aan de afzonderlijke verzekeraars of ze aangifte doen bij de politie. Volgens een woordvoerder van ZN is dat in principe wel de gewoonte.

Aanscherpen opsporingsbeleid

Zorgverzekeraars sporen sinds een aantal jaren actief naar foute declaraties en fraude. Dit beleid willen ze de komende jaren aanscherpen door samen te werken met het ministerie van VWS, de NZa, patiënten- consumentenorganisaties, brancheorganisaties van zorgaanbieders en het OM.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top