ACTUEEL

PvdA en VVD willen onderzoek naar Inspectie

Een kamermeerderheid wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op het separeren van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. De PvdA en de VVD gaan hiertoe een motie indienen. De SP steunt deze waarschijnlijk. Dit meldt Zorgvisie.

Separatiecijfers

Deze week maakte Nova cijfers van de inspectie bekend: de afgelopen vier jaar hebben 151 psychiatrische patiënten langer dan een jaar in separatie gezeten. De Tweede Kamer vindt dat onacceptabel vaak en lang, zo bleek bij een Algemeen Overleg over dwangmaatregelen in de zorg op 8 april. Nova kreeg de cijfers van de IGZ na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

Onafhankelijk onderzoek

De VVD en de PvdA hebben tijdens het Kamerdebat aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de IGZ. Deze zou de separatiecijfers niet op orde hebben. Onafhankelijk onderzoek moet vaststellen hoe dit kan. PvdA en VVD hebben aangekondigd over twee weken een motie in te dienen waarin ze oproepen tot zo’n onderzoek.

Klink: onderzoek niet nodig

Minister Klink van VWS vindt een onderzoek niet nodig, omdat de inspectie ‘er bovenop’ zit, aldus Zorgvisie. Klink heeft er vertrouwen in dat het isoleren wordt teruggedrongen.
In een brief aan de Tweede Kamer deze week maakt Klink kanttekeningen bij de cijfers die NOVA dinsdag bekend maakte. Het aantal patiënten dat langer dan een jaar in separatie of afzondering doorbracht in GGZ-instellingen is afgenomen. Beëindiging van de afzondering wordt vaak pas gemeld als de hele behandeling is afgerond. De afzondering staat dan als langer dan een jaar geregistreerd, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top