ACTUEEL

‘Vermijd antidepressiva bij zwangerschap’

Zwangere vrouwen moeten zo veel mogelijk het gebruik van  antidepressiva vermijden, aldus ziekenhuisapotheker Tessa Ververs. Ze promoveert op onderzoek hiernaar aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht op 14 april.

Risico's

Bijna 2 procent van de zwangere vrouwen gebruikt de medicatie tegen depressies. De ongeboren kinderen van deze vrouwen gedragen zich volgens Ververs onrustiger dan andere kinderen. Daarnaast komen de kinderen tijdens hun eerste levensjaar vaker bij de huisarts terecht. De kinderen hebben bovendien vijf keer zoveel kans op een hartafwijking waar een operatie voor nodig is. De kans op een hartafwijking is slechts 1,5 procent.

Alternatieve behandeling

Voor sommige vrouwen met ernstige klachten is het een probleem om van de pillen af te stappen. Volgens Ververs zal het merendeel van de vrouwen echter op een andere manier geholpen kunnen worden. Hierbij denkt ze aan psychotherapie of nordic walking. De huisarts moet de vrouwen hier wel op wijzen.

Uitgesloten van onderzoek

Ververs analyseerde 40.000 zwangerschappen.  Ze pleit voor meer onderzoek omdat het niet bekend is wat de gevolgen voor de kinderen op latere leeftijd zijn. De apotheker betreurt het sowieso dat zwangere vrouwen bijna altijd worden uitgesloten van deelname aan onderzoek.

 (c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top