ACTUEEL

'Screening borstkanker voorkomt weinig doden'

Bevolkingsonderzoek speelt amper een rol bij het lagere aantal doden door borstkanker in Europa. De afname in landen die al decennialang bevolkingsonderzoek doen is ongeveer even groot als in landen die pas veel later met de screening begonnen, aldus wetenschappers vrijdag in het British Medical Journal.

Screening

Zweden was in 1986 pionier met het bevolkingsonderzoek naar borstkanker en telde 16 procent minder sterfgevallen door de ziekte. Maar bijvoorbeeld Noorwegen begon pas in 2005 met de screening en heeft toch 24 procent minder doden door borstkanker.

Vergelijkbare daling

Nederland en België hebben eveneens vergelijkbare daling van het aantal sterftes door borstkanker, ondanks een verschil van circa 10 jaar bij de invoeringsdatum van het bevolkingsonderzoek. Ook zijn er amper verschillen tussen Noord-Ierland (waar veel is getest) en Ierland (waar bevolkingsonderzoek 10 jaar later begon).

Oorzaak afname

De onderzoekers vermoeden dat de afname komt door andere factoren, zoals betere behandeling. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Roos

30 juli 2011

Werklijk?
Ik lees vandaag namelijk het volgende:
Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen heeft wel degelijk zin. Onderzoekers van het Erasmus MC tonen aan dat het Bevolkingsonderzoek Borstkanker de kans om te overlijden aan borstkanker halveert en dat er jaarlijks in Nederland 1.000 sterfgevallen voorkomen kunnen worden. Dit is vandaag te lezen op Nu.nl. Eerder verscheen er ook een publicatie in Epidemiologic Reviews.

Een veelgehoord kritische noot is dat er bij bevolkingsonderzoek veel overdiagnose is. Vooral het risico dat er op een foto een kanker wordt ontdekt die anders nooit tot klachten zou hebben geleid, is volgens de Rotterdamse onderzoekers veel kleiner dan critici aannemen.

Standpunt KWF Kankerbestrijding

Een bevolkingsonderzoek kent voor- en nadelen meldt ook het Erasmus MC vandaag. Een belangrijk nadeel vindt KWF Kankerbestrijding de onnodige pijn en angst rond het bevolkingsonderzoek. Ook is een goede uitslag van een bevolkingsonderzoek geen garantie dat alles in orde blijft tot de volgende oproep. Toch zijn wij van mening dat de voordelen wel degelijk opwegen tegen de nadelen. Dit is ook de conclusie van het net uitgekomen onderzoek van Erasmus MC.


KWF Kankerbestrijding is van mening dat het net uitgekomen onderzoek bevestiging is van ons standpunt dat bevolkingsonderzoek zinvol is.

Top