ACTUEEL

Kritiek op NMa om Zeeuwse fusie

Deskundigen stellen dat het groene licht voor de fusie van de Zeeuwse ziekenhuizen in strijd is met het karakter van de Mededingingswet. Ook dient de beslissing geen patiëntenbelang. Dit meldt Pharma.nl.

Eerste in Europa

Nooit eerder gaf een mededingingsautoriteit in Europa groen licht voor een fusie die een monopolist creëert. Twee weken terug gaf de NMa het Ziekenhuis Walcheren en de Oosterschelde Ziekenhuizen toestemming om te fuseren. De NMa vindt de fusie noodzakelijk om goede ziekenzorg in Zeeland te blijven garanderen. Weliswaar gelden strikte voorwaarden om de risico's die monopolie met zich meebrengt te mijden.

Jaarverslag NMa

In haar gisteren gepubliceerde jaarverslag schrijft de NMa dat haar toets een gedegen oordeel garandeert over de weging van belangen in de zorgsector. Wetenschappers gespecialiseerd in mededinging en fusies, hebben hier ernstige twijfels over. Volgens hen had de NMa geen goedkeuring moeten geven aan deze fusie.

Oordeel van de Inspectie

De NMa staat de fusie van de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes/Zierikzee toe om de kwaliteit van de zorg in de Midden-Zeeland te waarborgen. Daarbij heeft zij zich sterk laten leiden door het oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die vindt dat er te weinig mensen wonen voor twee volwaardige ziekenhuizen. Lees meer op Pharma.nl.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top