ACTUEEL

Viva! thuiszorgmedewerkers behouden hun baan

Alle 294 thuiszorgmedewerkers die bij Viva! Zorggroep waren ontslagen omdat zij niet akkoord wilden gaan met een lager salaris, krijgen een nieuwe arbeidsovereenkomst. Ze gaan er wel 20 tot 25 procent in loon op achteruit. Abvakabo FNV en de Viva! Zorggroep hebben woensdagavond 27 juli een akkoord bereikt over het slepende conflict.

Ontslagvergunning

 
Het UWV verleende vorige week een ontslagvergunning voor 294 thuiszorgmedewerkers. Viva! Zorggroep ontsloeg degenen die niet akkoord gingen met de voorgestelde lagere inschaling. De zorgaanbieder had aangegeven haar thuiszorgmedewerkers lager te willen inschalen door hun functie op papier uit te kleden. In praktijk zouden de thuiszorgmedewerkers hetzelfde werk blijven doen.

Acties

De thuiszorgmedewerkers voerden al maanden acties tegen deze gang van zaken. De beslissing van het UWV leidde ertoe dat Abvakabo FNV en de thuiszorgmedewerkers de acties wilden aanscherpen door de eerste week van augustus te gaan staken. Onder druk hiervan is opnieuw overleg gevoerd. In het bereikte akkoord is afgesproken dat alle thuiszorgmedewerkers die onder de UWV-ontslagbeslissing vallen een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgen. Deze arbeidsovereenkomst bevat volgens de vakbond dezelfde voorwaarden als de oude arbeidsovereenkomst, alleen het salaris gaat via een aanvullingsregeling naar een lagere functieschaal (schaal 10). Dat komt neer op een loonsverlaging van 20 tot 25 procent.  

Juridische stappen

Abvakabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn is blij dat de medewerkers in dienst kunnen blijven, maar accepteert het niet dat medewerkers worden ingedeeld in functieschaal 10 met een lager salaris. De vakbond heeft daarom aangekondigd om de naleving van de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg, waarbij de medewerkers worden ingeschaald in functieschaal 15, via juridische stappen te gaan afdwingen.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 augustus 2011

Een akkoord bereikt ?
De medewerkers zijn weer terug bij af.
Viva! Zorggroep heeft het weer mooi voor elkaar.
Nou, maar hopen dat de juridsiche stappen ze weer in een hogere salarisschaal brengt.
Ik zou zeggen blijf actie voeren, de aanhouder wint.

Anoniem

3 augustus 2011

Er is dus gewoon niets bereikt, weer gewoon terug bij af. Iedereen tekent zijn nieuwe kontrakt en zelfs de rechter heeft het nakijken.

Anoniem

13 augustus 2011

Dit is te gek voor woorden dat je zo met mensen om gaat,
je word gewoon als een stuk vuil behandeld,en meer niet.
De enige plek waar zij het geld vandaan moeten halen,bij de hogere hand.Ze moeten maar eerst een cursus met geld omgaan,en bij de disctrictmanager druk uit gaan voeren die in wezen geen ene bal wat doen,en die voor het ultimatum stellen van 9 euro bruto te moeten werken,dat doen ze zelf ook niet,LAFAARDS de hele hogere hand.Wat akkoord bereikt,helemaal niks,er is onder 1 hoedje gespeeld en meer niet.

Anoniem

1 september 2011

De Viva claimt geen geld meer te hebben, maar knapt wel een monumentaal tuinhuisje op voor de gemeente Castricum. Bovendien blijft de topmanager exorbitant veel verdienen.
Het is treurig dat de dames (natuurlijk zijn het vooral vrouwen, als het om mannen ging, zou het waarschijnlijk niet gelukt zijn) die zo hard werken, zo ontzettend in de steek worden gelaten. Ook door dit kabinet. Gelukkig was er wel steun van de linkse partijen, vooral de SP heeft veel steun geboden.

Top