ACTUEEL

Kamer hekelt 'soap' rond ic-afdelingen

De Tweede Kamer hekelt het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) rond de afdelingen intensive care van ziekenhuizen. De inspectie gaf vorige week aanvankelijk aan dat tien afdelingen dicht moesten, maar kwam daar binnen de kortste keren op terug.

CDA-Kamerlid Janneke Schermers vond dat de inspectie onder patiënten en ziekenhuizen meer onrust heeft veroorzaakt dan nodig was door te snel naar een zwaar middel te grijpen. Een ziekenhuis schrapte zelfs de kerstviering.

Spierballen

SP'er Henk van Gerven sprak van een soap en een hetze van de IGZ tegen de ziekenhuizen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wees erop dat de ziekenhuizen al lang wisten dat hun ic-afdelingen niet aan de eigen richtlijnen voldeden, maar al die tijd niet in actie kwamen. Kennelijk was het noodzakelijk dat de inspectie haar spierballen liet zien om de ziekenhuizen in actie te laten komen. Dat dit tot onrust leidde, zei de minister te betreuren.

Schande

De Orde van Medisch Specialisten sprak eerder ook al schande van het optreden van de IGZ. Ze noemde het rapport over de ic-afdelingen voorbarig en onzorgvuldig. De inspectie richtte haar pijlen op kleine ziekenhuizen met een ic-afdeling op het laagste niveau. Zij bleken aanvankelijk niet te beschikken over een arts die is gespecialiseerd in ic-zorg en hadden in de avond en nacht en het weekend de intensieve zorg niet goed geregeld.
(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top