ACTUEEL

Belangenbehartiger bepleit collectief loonoffer

Belangenbehartiger bepleit collectief loonoffer

Om te voorkomen dat er door opeenvolgende bezuinigingen in de zorg te veel gekwalificeerd personeel uitstroomt, is het beter om alle salarissen in de sector structureel met zo’n drie procent te verlagen. Dat bepleit directeur Jo Maes van het Huis voor de Zorg in De Limburger.

Maes haakt met zijn voorstel aan op de plannen van ggz-instelling Mondriaan om personeel te vragen tijdelijk minder te gaan werken teneinde een verwachte besparing van 7 miljoen euro op te vangen. In tegenstelling tot Mondriaan dat een beroep doet op vrijwillige solidariteit, stelt Maes een onvrijwillige korting voor. “Die moet voor iedereen gelden, van bestuursvoorzitters tot thuiszorgmedewerkers opdat de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen”, aldus de directeur van het Huis voor de Zorg, een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de belangen van zorgvragers in Limburg.

Twee miljard

Ook ziet Maes, anders dan Mondriaan, niets in arbeidstijdverkorting.  “We hebben iedereen in de gezondheidszorg nu en straks veel te hard nodig. Als we nu bij opgelegde bezuinigingen mensen moeten ontslaan, span je volgens mij het paard achter de wagen: je gooit kostbare kwaliteit weg.” In De Limburger becijfert Maes dat een collectief loonofferlandelijk ongeveer 2,1 miljard euro per jaar oplevert.

Ten strijde

De plannen voor loonsverlaging in de zorg hebben de toorn opgeroepen van oppositiepartij SP. “Ik snap dat het moeilijke tijden zijn voor instellingen, maar met een dergelijk voorstel dupeert de directie het personeel”, zegt Kamerlid Henk van Gerven over de plannen van Mondriaan. “Laat de raad van bestuur tegen Schippers ten strijde trekken in plaats van hun eigen personeel uit te wringen.”

Uitgehold

Van Gerven vreest dat steeds meer instellingen naar een collectief loonoffer zullen grijpen. Recentelijk werd het personeel van thuiszorginstelling Viva! verplicht wordt een deel van het salaris in te leveren. “En nu lijkt het ggz-personeel aan de beurt te zijn”, stetl van Gerven. “Op deze manier worden de beroepen in de zorg – waar we de komende jaren juist zoveel mensen nodig hebben – uitgehold. Zo krijgen we nooit die extra handen aan het bed, waar iedereen zo om schreeuwt.'

‘Chantage’

Het stoort Van Gerven dat de raad van bestuur van Mondriaan het loonoffer als solidariteit betitelt. “Daarmee wordt geïnsinueerd dat medewerkers die niet akkoord gaan met verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden niet solidair zijn”, aldus Van Gerven. “Dat is chantage. Overigens heb ik nog geen van de dikbetaalde directeuren horen zeggen dat hij vrijwillig ook een stuk salaris inlevert.”

17 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

8 augustus 2011

Laat die 1 miljoen ambtenaren en 500.000 semi ambtenaren dan ook maar eens solidair zijn. En niet te vergeten de politici die dit allemaal op hun geweten hebben.

Volgens de presentaties van het Centraal Plan Bureau is er helemaal geen financieel probleem in de Zorg. De groei van de zorguitgaven, cure, naar 14% van het BNP per 2040 is totaal geen probleem. Nederland krijgt per jaar 62 miljard euro extra binnen dan er uit gaat. Nederland is een renteniersnatie die op zijn centen zit.

Het CPB geeft netjes aan dat het de policiti (en rest van het Openbaar Bestuur) zijn die deze uitgaven niet willen doen. Andere uitgaven moeten dan worden verminderd. Dat vereist flexibiliteit van het Openbaar Bestuur. Andere wijze van beheren van de natie en dat blijkt onmogelijk.

Om nu van alle zorgverleners Florence Nightingales te maken is van de zotte.

Dit krijg je als je als Openbaar Bestuur en politiek de zorg ziet als schadelast. Dan is verlies aan beschaving dichtbij.

Wel zo eerlijk van het CPB om dit nog even te melden.

Anoniem

8 augustus 2011

Ik vind het een belediging voor het zorgpersoneel om de bezuinigingen, die door deze regering worden opgelegd, af te wentelen op het zorgpersoneel dat direct in contact is met zorgvragers. Volgens mij wordt dat zorgpersoneel al onderbetaald voor het belangrijke werk dat ze doen. Als je daar al aan denkt, dan zeker niet het zorgpersoneel dat onder een cao valt. Begin eerst maar bij de te hoge salarissen.
Het is voor zorgvragers van groot belang dat hun verzorgend personeel niet dit soort demotiverende voorstellen worden geconfronteerd.
Voorzitter van een CR en CCR zorgisntelling
Voorzitter lokale clientenbelangen organisatie.

Marges

8 augustus 2011

Mijn korte reactie over die niet zo verstandige bijdrage uit Limburg was niet anoniem gepost, netzomin als deze.
Kees Marges.

Anoniem

9 augustus 2011

Wanneer zorgorganisaties eerder maatregelen hadden genomen met betrekking tot de financiering en de balans tussen inkomsten en uitgaven op norm hadden gebracht, waren dit soort maatregelen geheel niet aan de orde. Het is te makkelijk om de overheid hier alle schuld van te geven.

Welten

9 augustus 2011

"dit moet voor iedereen gelden, van bestuursvoorzitters tot thuiszorgmedewerkers opdat de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen". Ik neem aan dat deze korting niet alleen bedoeld is voor medewerkers die onder een zorg CAO vallen, want dhr. Maes weet natuurlijk ook wel dat bestuurders niet onder de CAO vallen.

Er is een groot tekort aan zorgpersoneel dat in de toekomst alleen maar groter wordt. Verwacht dhr. Maes dat een baan in de zorg aantrekkelijk wordt voor studerende jongeren als het salaris nog minder wordt??

Als laatste: in het bankwezen en bedrijfsleven krijgen bestuurders en topfunctionarissen een torenhoog salaris en/of bonus of ze het nu wel of niet goed doen. Er wordt dan verteld dat dat moet omdat men anders niet aan gekwalificeerde mensen kan komen. Dhr. Maes meent echter dat in de zorg gekwalificeerd personeel blijft als de salarissen verlaagd worden!

Eijsink

9 augustus 2011

Hartverscheurend dat Jo Maes zo inzit over de toekomst van de zorg.
Het lijkt me wel de verkeerde plek en de verkeerde manier om dit "probleem" op te lossen. Medewerkers in de zorg helpen om een beschaafde maatschappij draaiend te houden.

KORNUIT

9 augustus 2011

elkaar de schuld geven of groepen in de samenleving zal niet zoveel bijdragen aan de oplossing van de toenemende behoefte aan zorg. Ik zie het meer zitten in een verruiming van de mogelijkheden van de cliënt om zijn zorg zelf in te kopen en privatisering van organisaties, dan zal de kwaliteit en de zorgkosten zich vanzelf aanpassen aan de markt.

Adrie Vogelaar

9 augustus 2011

Goed hoor van de overheid om de ZZP's met 5 % verhogen om daarmee ca 12.000 mensen extra in de zorg te kunnen laten werken. Alleen jammer dat de zorgkantoren daar weer 4 % vanaf pikken in hun tarieven.
De regering laat haar investering in de zorg breeduit blijken in alle media, maar van die collectieve korting van de zorgkantoren hoor of lees je niets van in de kranten ed. Doe daar wat aan en laat het geld wat voor zorg bedoeld is ook daadwerkelijk daar heen vloeien en laat het niet toe dat een zorgkantoor zelf geld wat de instellingen toekomt vanuit de beleidsregels van de NZA gaat verdelen over zgn extra zorgkunstjes. Dit zijn vrijwel altijd projecten die een kleine instelling nooit kan realiseren.
Hiermee creëert men de tekorten binnen instellingen

Fred Jasper

9 augustus 2011

Korten op salarissen met als uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen?

Prima, maar dan is 3% korten over de gehele linie natuurlijk kolderieke flauwekul. Dan moet je eenzelfde progressief stramien toepassen zoals we dat kennen bij de tarieven (belastingschijven) voor de inkomstenbelasting.

Bijvoorbeeld;
0% korten op inkomens van E 0 tot E 33.000 (modaal)
5% korten op inkomens van E 33.001 tot E 66.000 (2*modaal)
10% korten op inkomens van E 66.001 tot E 100.000
20% korten op inkomens van E 100.001 tot E 150.000
40% korten op inkomens van E 150.001 tot E 190.000 (Balkenendenorm)
En alles boven de Balkenendenorm sowieso inleveren (met terugwerkende kracht tot het moment waarop die beloningscode is ingevoerd).

Marges

9 augustus 2011

Zojuist gelezen, tweet van directeur KansPlus, belangenorganisatie mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten:

JoTerlouw
Huis van de zorg wil onterecht besparen op salaris zorgmedewerkers. Tast kwaliteit van zorg aan doet personeel onrecht.

Gavi Mensch

9 augustus 2011

Geen sprake vanloonoffers wat mij betreft, ik heb gestudeerd op eigen kosten en nooit subsidie voor wat dan ook gehad. 1 euro van mijn loon af en ik voor mijzelf beginnen, dan wordt het pas echt duur!
Schandalige uitspraak van het witte boorden collectief. Laat mij u er nog even aan herinneren: Cliënten en patiënten leveren u geld op, maar als ze niet verzorgd en verpleegd worden door ons krijgt u geen cent meer. Is het duidelijk?
Wij doen het werk, wij verdienen; u bent overhead, u krijgt!!!!
Van ons zuurverdiende schamele loon wordt geen cent ingeleverd!
Laat ik het anders zeggen, ik verwacht een loonsverhoging!

Van Baal

9 augustus 2011

Dhr Maes is mogelijk het collectief loon inleveren uit de begin 80er jaren vergeten. Het effect destijds was een massale uitstroom van verpleegkundigen en verzorgenden en nauwelijks tot geen instroom van studenten. Tot op heden is de schade van destijds niet ingelopen. Het lijkt mij als ervaringsdeskundige van destijds geen goed idee.

Anoniem

9 augustus 2011

Misschien is het een idee om te beginnen met in de salarissen van vws, en te snijden in het aantal ambtenaren die berekenen hoe duur de zorg is. Minder euro's in de zorg dus dan ook graag minder bij de overhead van vws.

Anoniem

9 augustus 2011

Zolang er van elke euro nog zeker 50 cent naar vws en andere overhead gaat (en dus niet de overhead van de instellingen) lijkt het mij dat de salarissen onder de 150.000 met rust gelaten moeten worden.

Anoniem

9 augustus 2011

je vraagt je af wie Jo Maes eigenlijk vertegenwoordigt en of die mensen die waarvan hij zegt de beangen te behartigen dit wel weten. Ik ken geen een patiënt die zegt dat de zusters, broeders of thuiszorgmedewerkers wel wat minder mogen verdien. Schandalig dat deze man dit durft voortestellen. Het valt mij op dat vaker zogenaamde belangenbehartigers van patiënten vaker de belangen dienen van de bestuurders en uitvoerend zijn aan beleidsmakers zoals VWS. Gelukkig zijn er ook nog organisaties als KansPlus, die hebben gewoon leden en kunnen echt de belangenbehartigen. Huis van de Zorg is niets anders dan een clubje van zelfverklaarde belangenbehartigers van belangenbehartigers. Afhankelijk voor hun inkomen van zorg Bestuurders en overheden dus worden patiënten gewoon door de een door het strotje geduwd wat zogenaamd goed voor hun is en door de ander verteld dat ze dat ook nog lekker moeten vinden. Wat een treurigheid en wat een armoe.

Voortman

9 augustus 2011

Het is wel een beetje vreemd dat juist de CAO gehandicaptenzorg de komende jaren een forse stijging laat zien: Eindejaarsuitkering van4,5 naar 6,75% in 2013 en structureel 5% erbij (verdeeld over een enige tijd)
Met de huidige ontwikkelingen kunnen die mensen dus binnenkort 10% gaan inleveren. Ik vind dat CAO onderhandelaars iets uit te leggen hebben.

Tomas Jansma

9 augustus 2011

Hier een deel van mijn reactie uit mijn Blog:
De ‘sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen’ zegt de beste man en durft daarbij de bestuursvoorzitter en thuiszorgmedewerker in een adem te noemen. Wie is dat, de thuiszorgmedewerker? De medewerkers variëren in functieniveau van niveau 1 t/m niveau 5 (met functieschalen variërend van FWG 10 t/m FWG 45 a 50).En de bestuursvoorzitter? Die valt buiten de CAO en tuimelt dus buiten de FWG schalen.
Dit heeft natuurlijk niets te maken met het gelijk verdelen van de lasten! Het is zelfs vrij schaamteloos en kortzichtig.

lees verder...http://www.flexmind.nl/FlexMind-Blog/?p=367

Top