ACTUEEL

Expertteam moet falende aanpak bacteriën verbeteren

SP-Kamerlid Henk van Gerven pleit voor een landelijk expertteam dat snel kan ingrijpen, wanneer een zorginstelling in de problemen komt door resistente bacteriën. Het expertteam zou met name moeten ingrijpen wanneer bestuur en management van besmette ziekenhuizen te afwachtend optreedt.

Het team van experts zou wat Van Gerven betreft moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Stichting Werkgroep Infectie Preventie. Aanleiding voor het voorstel van Van Gerven is de hardnekkige besmetting met de klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis, alsmede recente MRSA-uitbraken in het Medisch Spectrum Twente in Enschede en het St. Jans Gasthuis in Weert. “Deze bacteriën moeten systematisch en planmatig worden bestreden”, aldus Van Gerven.

Harder ingrijpen

Volgens Van Gerven toont het Maasstad Ziekenhuis aan dat de huidige aanpak faalt. “Het Maastad Ziekenhuis laat zien dat het toezicht faalt, op het moment dat ook het management faalt”, aldus Van Gerven. “Dit interventieteam kan sneller en harder ingrijpen als het bestuur afwacht.” Hoofdinspecteur Jan van Wijngaarden kondigde zaterdag in RTL Nieuws al aan dat de inspectie strenger gaat toezien op de hygiëne in ziekenhuizen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top