ACTUEEL

Longpatiënt kan zelf ziekte bestrijden

Patiënten met chronische bronchitis en longemfyseem kunnen een acute verergering van hun aandoening behandelen onder andere met zelfmedicatie.

Onderzoek naar COPD

Dit stelt bewegingswetenschapper Tanja Effing. Zij promoveert deze week op een onderzoek naar de behandeling van chronische bronchitis en longemfyseem aan het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC).

Daling kosten door actieplan

Artsen kunnen patiënten voorbereiden op een acute verergering van hun conditie. In een actieplan staat precies wanneer de patiënt moet beginnen met medicatie. Hierdoor dalen de kosten van de behandeling, schrijft Effing. Goede instructies en een vakkundige opvang bij complicaties zijn een voorwaarde.

Vernauwde luchtwegen

Twee procent van de Nederlanders heeft chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen worden samengevat onder de noemer COPD. De luchtwegen raken vernauwd en de longblaasjes kunnen kapot gaan. Roken is de belangrijkste oorzaak van de beschadiging. De ziekte komt vooral voor bij ouderen en is doodsoorzaak nummer vijf in Nederland.

Bewegingsprogramma

Ook onderzocht Effing een bewegingsprogramma dat zestien fysiotherapiepraktijken in de regio Twente aanbieden aan met mensen met COPD. Het elf maanden durende bewegingsprogramma verbetert hun uithoudingsvermogen, aldus Effing. De deelnemers gaan ook in hun dagelijks leven meer bewegen.

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top