ACTUEEL

Vakbond en Viva! Zorggroep tekenen convenant

Viva! Zorggroep en vakbond Abvakabo FNV hebben dinsdag 9 augustus hun eerder gemaakte afspraken, die zorgen dat de 294 ontslagen thuiszorgmedewerkers hun baan toch behouden, in een convenant bekrachtigd. Dat meldt Zorgmarkt.

Slepend conflict

Het convenant waarover Zorgmarkt schrift, is een uitwerking van de overeenkomst van 27 juli. Daarin is afgesproken dat alle 294 thuiszorgmedewerkers die bij Viva! Zorggroep waren ontslagen omdat zij niet akkoord wilden gaan met een lager salaris, een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgen. Ze gaan er 20 tot 25 procent in loon op achteruit. Met deze overeenkomst is er een eind gekomen aan een lang slepend conflict.

Acties

De thuiszorgmedewerkers hebben maanden actie gevoerd tegen de loonsverlaging. De ontslagvergunning van het UWV leidde ertoe dat Abvakabo FNV en de thuiszorgmedewerkers de acties wilden aanscherpen door de eerste week van augustus te gaan staken. Onder druk hiervan is opnieuw overleg gevoerd. In het bereikte akkoord is afgesproken dat alle thuiszorgmedewerkers die onder de UWV-ontslagbeslissing vallen een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgen. Deze arbeidsovereenkomst bevat volgens de vakbond dezelfde voorwaarden als de oude arbeidsovereenkomst, alleen het salaris gaat via een aanvullingsregeling naar een lagere functieschaal (schaal 10). Dat komt neer op een loonsverlaging van 20 tot 25 procent.  

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 augustus 2011

Beste Wim,


Wat heb je nu eigenlijk bereikt. Een lager salaris, dat was toch de inzet vanaf het begin van de werkgever.

Het lijkt me duidelijk, je lidmaatschap opzeggen van de AbvaKabo, loze beloftes.

De werkgever is het weer gelukt en de ABVA heeft weer niets bereikt.

Anoniem

16 augustus 2011

Nou Wim,
je ziet het, sommige mensen verwachten wonderen!

Ik niet hoor, heb geen beloftes gehoord ook. Zelfs geen loze!

Dus er zijn kennelijk mensen die vinden dat we alles maar moeten goedkeuren, dat we als makke schapen maar metéén voor een lager loon moeten tekenen.

Gelukkig zijn er ook anderen, die strijden en zien dat wat hier gebeurt tegen alle regels van fatsoen is. Die begrijpen dat de cliënten hier uiteindelijk de dupe van worden.

Nee klopt, nog geen totaalscore bereikt; we zitten er namelijk nog middenin.

In feite wordt er gestreden voor alle cao's.
want wat is die nog waard als die eenzijdig kan worden veranderd?

=Een thuiszorger=

Top