ACTUEEL

Limburgse omroep: ook veel meisjes stierven

Limburgse omroep: ook veel meisjes stierven

De Limburgse omroep L1 stelt dat begin jaren ’50 ook veel meisjes overleden in het meisjesinternaat in Heel. De omroep baseert zich op sterftecijfers die de omroep opvroeg bij de gemeente.

Uit de cijfers van de voormalige gemeenten Heel en Panheel blijkt dat in de jaren 1952, 1953 en 1954 zelfs meer meisjes overleden dan jongens. In totaal gaat het om 40 meisjes die waren ondergebracht in de katholieke instelling voor vrouwen Sint Anna. Veel meisjes waren 12 jaar of jonger. In diezelfde periode overleden 34 jongens, voornamelijk van 11 jaar en ouder. Bij de gemeente Maasgouw, waar Heel onder valt, is de doodsoorzaak van de kinderen niet bekend. De gemeente weet alleen wie de dood gemeld heeft, om welke kinderen het gaat en waar de ouders woonden.

Eigenwijze broeder

De Telegraaf sprak met een oud-broeder van het jongensinternaat. Daaruit blijkt dat de kinderen vermoedelijk overleden als gevolg van verwaarlozing. De man zegt: “Het ging om heel jonge kinderen, vanaf een jaar of zes. Ik heb het dan over jonge, heel zieke kinderen die meestal in bed lagen. Die werden op een bepaald moment verzorgd door een collega-broeder. Een eigenwijze man. Niemand mocht zich met de verpleging bemoeien. Toen hij ze verzorgde, begonnen de sterfgevallen. Maar dat viel pas op toen het er meer werden. De dokter is er bijgehaald en die heeft het bisdom gewaarschuwd. Toen was het snel voorbij. De broeder is naar België overgeplaatst.”

Onderzoek OM

Dinsdag maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat het een onderzoek heeft ingesteld naar de dood van de 34 jongens. Vooralsnog gaat het OM geen onderzoek doen naar het overlijden van de meisjes. Het OM sluit niet uit dat het onderzoek in een later stadium breder wordt getrokken. Omdat de zaken zijn verjaard zal het OM niet tot vervolging over gaan, maar vanwege de omvang van de zaak wil het OM wel weten wat er gebeurd is. Het onderzoek loopt al enige tijd. Sinds mei heeft het OM ongeveer dertig nabestaanden gevonden van jongens die overleden in het jongensinternaat Sint Joseph.

Commissie-Deetman

De zaak kwam aan het rollen nadat de Commissie-Deetman het OM op het grote aantal overleden jongens wees. De Commissie-Deetman doet onderzoek naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Oude archieven

Het jongensinternaat is in 1969 opgegaan in Daelzicht, een instelling dat zorg en begeleiding biedt aan verstandelijk gehandicapten in Limburg. Daelzicht maakte maandag bekend dat de instelling aan het onderzoek van het OM meewerkt door de archieven te openen. Uit een artikel in de Volkskrant blijkt dat het OM van die archieven overigens niet veel hoeft te verwachten. Nadat het jongensinternaat opging in Daelzicht, zouden de broeders van de Heilige Sint Joseph de archiefdozen met 'karrevrachten tegelijk' hebben vernietigd. (Daan Marselis)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top