ACTUEEL

Asieladvocaten luiden noodklok om aantal suicides

De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) richt een werkgroep op om de psychische nood onder asielzoekers terug te dringen en onder de aandacht te brengen. Zij vrezen dat het aantal zelfdodingen en pogingen daartoe zal toenemen, zo meldt Trouw.

Doden

Zo’n 35 asielzoekers pleegden zelfmoord tussen 2002 en 2007 terwijl 290 mensen voor een zelfmoordpoging werden opgenomen in het ziekenhuis, zo blijkt uit onderzoek van de GGD. Minister Gerd Leers liet de Kamer in juni weten dat er jaarlijks gemiddeld 40 pogingen zijn en dat er sinds 2002 in totaal veertig asielzoekers in opvangcentra zelfmoord hebben gepleegd.

Nijpende situatie

De VAJN verwacht dat dit alleen maar meer zal worden, omdat de situatie steeds nijpender wordt. Bovendien Asieladvocate Alie Westerhuis, die het idee heeft dat  veel zelfmoordpogingen de doofpot ingaan, zegt in Trouw: "Er zijn asielzoekers die om wat voor reden dan ook net buiten het generaal pardon vielen, maar die nog lang de hoop hebben gehad dat ze zouden mogen blijven. Die mensen zijn hier al tien jaar en hebben hier kinderen gekregen. Die groep beseft nu hoe uitzichtloos het is.”

De advocaten luiden de noodklok; “er moet echt iets gebeuren". Volgens hen zitten er al veel asielzoekers gedwongen in de bijzondere opneming in psychiatrische ziekenhuizen omdat ze een gevaar voor zichzelf of voor hun omgeving vormen. De advocaten verwachten dat voor anderen de problemen nog groter zullen worden als ze in de illegaliteit belanden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top