ACTUEEL

'EPD kan doorstart maken'

Huisartsen, apothekers en zorgverzekeraars vinden dat het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) toch kan worden ingevoerd. Een aantal koepelorganisaties heeft hiertoe een vertrouwelijk voorstel gedaan.

Het EPD, waarmee artsen medische informatie over patiënten kunnen uitwisselen, sneuvelde dit voorjaar in de Eerste Kamer. De senatoren vreesden dat de privacy van patiënten onvoldoende kon worden gewaarborgd. Aan de jarenlange voorbereiding van het megaproject was toen al ongeveer 300 miljoen euro besteed.

Privacygarantie

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de apothekersorganisatie KNMP en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) hebben een vertrouwelijk voorstel gepresenteerd om toch een digitaal patiëntendossier te kunnen invoeren dat de privacy van de patiënt volledig garandeert. Dit voorstel is in handen van het ANP.

Kosten

Het EPD zou voortaan Servicecentrum voor Zorgcommunicatie gaan heten. Het plan zou 10 miljoen per jaar kosten. Zorgverzekeraars zouden bereid zijn de kosten te dragen. Ze zouden die doorberekenen via een verhoging van de tarieven die artsen en apothekers voor hun werk krijgen.

Advies

Nictiz, de organisatie die belast was met de oprichting van het EPD, heeft na het afblazen van het project opdracht gekregen te onderzoeken of een doorstart mogelijk is. Bronnen rond de vijf koepelorganisaties zeggen goede hoop te hebben dat Nictiz hun voorstel heeft overgenomen. De organisatie zou minister Edith Schippers van Volksgezondheid inmiddels hebben geïnformeerd over haar standpunt. Een woordvoerder van Nictiz bevestigt dat de brief aan de minister is verstuurd, maar wil niet ingaan op de inhoud van het advies.

Belangrijk middel

De vijf belangenorganisaties van artsen en apothekers vinden dat een centraal patiëntendossier een belangrijk middel is om de patiëntveiligheid te verbeteren. Als patiënten, zoals bij bijvoorbeeld senioren veel voorkomt, behandeld worden door diverse artsen, kunnen die hun behandelingen op elkaar afstemmen. Dat voorkomt veel medische complicaties. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 augustus 2011

1. Is er nu meer (wel) zicht op "de zin" (business case) van dit EPD?
2. Huidige scope EPD is zeer beperkt - wat volgt er nog en wie financiert dat dan?
3. Als zorgverzekeraars financieren, waar blijft dan de efficiëntie-impuls voor de zorgverlening - toch weer generiek korten?

Top